Kako izabrati najukusnije pomorandže i gde ih držati da ostanu sočne?

Lifestyle 19. jan 202206:563 komentara
Pomorandže
Pixabay

U zimskim mesecima počinje sezona većine sorti pomorandže, stoga je dobro znati kako odabrati one koje su najbolje za jelo, i kako ih pravilno skladištiti da što duže ostanu sveže.

Kada je u pitanju izbor zrelih pmorandži na pijaci ili u prodavnici, upućeni savetuju da ne biramo prve na kojima ne vidimo tamne mrlje.

“Bez obzira na sortu, zrela narandža treba da ima jarko narandžastu boju i sveži, aromatični miris”, kaže dijetetičarka iz Njujorka Nikol Stefanov.

S njom se slaže i kuvar Nejtan Lajon koji predlaže i da se biraju one pomorandže koje nigde nisu malo mekše, i koje nemaju nabore niti druge znakove propadanja, prenosi Večernji list.

“Ako planirate da koristite i koru (u kojoj se inače nalaze sva eterična ulja), birajte organski uzgajane pomorandže”, dodaje Lajon. “A pre nego što odaberete koje nosite kući, svaku narandžu malo i zagrebite i pomirišite: Što je pomorandža mirisnija, to je bolja!”

“Zelene i smeđe mrljice mogu samo biti znak da je voćka savršeno zrela pa ih ne treba nužno izbegavati”, dodala je Stefanov.

Kako skladištiti pomorandže

U zavisnosti od stepena zrelosti pomorandže se mogu držati na sobnoj temperaturi, u frižideru ili čak zamrzivaču, napominje Lajon, s tim da će one koje su uzgajane u blizini uvek trajati dosta duže od pomorandži koje su do prodajnog mesta prošle veliku udaljenost.

Na sobnoj temperaturi

“Ostavljene na sobnoj temperaturi, na kuhinjskom pultu ili u činiji, pomorande će izdržati oko nedelju dana”, kaže kuvar Žan Oleksijak.

“Samo pazite da nisu direktno na sunčevoj svetlosti jer toplina može da ubrza proces sazrevanja i uzrokuje brže kvarenje”, dodaje.

U frižideru

Ako ne planirate da ih odmah koristite, najbolje je staviti ih u frižider.

“Za maksimalnu svežinu ih stavite u fioku frižidera hladnjaka, nikako u plastične kese”, savetuje Lajon, a kako biste sprečili pojavu plesni, predlaže i da ohlađene pomorandže držite u nečem prozračnom, poput mrežaste vrećice, nikako u zatvorenoj vakuumiranoj kesici ili plastičnoj činiji, jer će ostati bez vlage.

“I nemojte ih prati sve dok ih ne uzmete za jelo, jer dodatna vlaga takođe može da podstrakne kvarenje”, objašnjava.

U zamrzivaču

Ako niste sigurni da ćete stići da iskoristite sve pomorandže pre nego što se pokvare, stavite ih u zamrzivač: U njemu će trajati oko godinu dana.

“Iako su bolje sveže, pomorandže se mogu i zamrznuti; na primjer ako volite kriške da koristite za pripremu smutija”, kaže Stefanov i predlaže da ih tada ogulite i odvojite im kriške, a zatim ih stavite u hermetički zatvorenu kesicu za zamrzivač.

“Koricu pomorandže koja se kasnije može upotrebiti za koktele, čorbe i kolače zamrznite u hermetički zatvorenoj posudi, kako biste sprečili da ispare njene arome”, dodala je ona za Real Simple.

Komentari

Vaš komentar