Kako se rešiti mrava jednom zauvek

Lifestyle 19. jul 202207:1810 komentara
pixabay.com

Zlatno pravilo protiv privlačenja mrava u kuću je - čistoća. Pobrinite se da je kuća čista i da nema sitnih ostataka hrane posvuda.

Ako je moguće, držite smeće izvan kuće, u dvorištu ili na balkonu. Pazite na vlagu jer mrave privlače područja na kojima ima vode.

Trikovi kako mrave držati podalje od svog doma:

– Mravi nikako ne vole kredu. Kalcijev karbonat ih odbija, zaustavlja ih da uđu u kuću. Znači, jednostavno nacrtajte liniju na podu koju ne želite da prelaze.

– Brašno mravi zaobilaze pa ga posipajte tamo gde uočite mrave, rupe kroz koje ulaze, na ulazna vrata, oko ormara s hranom…

– Dvostruko lepljiva traka je jedno od rešenja, ali možda nije toliko praktična. Njome bi trebalo oblepiti površine oko hrane. Mravi se na traku zalepe i ne mogu dalje.

– Miris cimeta bubama nije prijatan pa beže od njega. Recimo, mravi će skrenuti sa svog puta pospete li ih s malo cimeta. Ili napravite liniju od cimeta na podu, tamo gde imate problema s ulaskom mrava u kuću, i oni je neće prelaziti. Štapić cimeta možete staviti i u malu vrećicu da bi odeću zaštitili od moljaca.

– Prirodni sprej koji mrze – pomešajte vodu, malo tečnog sapuna i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili kamfora pa u to ubacite malo mlevenog lovora, nane ili karanfilića. Dobro promešajte pa smesu nanesite na područja na kojima se sakupljaju mravi.

– Iscedite limun pa sok nanesite na kritične tačke. Mravi miris limuna ne podnose pa beže od njega.

– Kora od krastavca – to je zapravo prirodni otrov za mrave pa stavite koru od krastavaca tamo gde se skupljaju – pobeći će.

– Stavite listiće lovora po uglovima stana gde se javljaju mravi, piše 24sata.hr.

– Sirće je čudotvorno. Možete ga koristiti na više načina – nanositi direktno na površine gde ima mrava ili napraviti smesu sirćeta i deterdženta pa njome napuniti rupe kroz koje izlaze.

– Soda bikarbona i šećer u prahu – ova dva sastojka potrebno je pomešati u jednakim merama pa staviti na mesta s mravima.

– Miris kafe će ih naterati da promene stanište. Sve što treba uraditi je staviti mlevenu kafu na mesta odakle izlaze.

Komentari

Vaš komentar