Kako sprečiti pojavu ispucalih vrhova i suve kose

Lifestyle 25. nov 202118:40 > 18:51
Pixabay.com

Lepa, negovana i meka kosa ne mora biti samo nešto što viđamo na reklamama, no za dobre rezultate je potrebna dobra briga. Ispucali vrhovi i suva kosa mogu stvarati velike probleme jer ukazuju da kosi nešto nedostaje, te da nije dovoljno elastična.

Pitanje koje se često postavlja je da li treba da šišamo ispucale vrhove ili problem možemo da rešimo nekim tretmanom? No, nisu svi ispucali vrhovi isti, tačnije, nemaju isti rascep zbog čega ih i treba drugačije tretirati. Vrsta ispucale kose zavisi od količine i uzroka oštećenja. Tako nisu isti ispucali vrhovi kod obojene ili izbeljivane kose kao kod prirodne kose. Razlika u ispucalim vrhovima je i kod ravne, odnosno kovrdžave kose.

Uzrok ispucalih vrhova

Kosu može oštetiti više stvari. Uzroci ispucalih vrhova mogu biti:

– boje za kosu
– izbeljivač
– vrući alati za ravnanje ili kovrdžanje kose
– pretjerano izlaganje suncu
– vrući fen
– oštro četkanje

Kad je kosa ispucala tako da se deli na dva dela, obično se radi o početnom rascepu, dok će kod više delova rascepa verovatnije biti potrebno odseći ceo oštećeni deo.

Tretman za ispucale vrhove?

Iako brojni frizerski saloni nude različite tretmane za ispucale vrhove, retko koji tretman će zaista moći da popravi situaciju, više će je zakamuflirati. Ako dugo ne tretirate ispucale vrhove oni će se činiti još više ispucalima i kosa će još gore izgledati. Zbog toga se savetuje pri prvoj pojavi ispucalih vrhova reagovati, po mogućnosti šišanjem.

Ako baš želite da održite dužinu kose i ne želite je šišati, postoje neki tretmani koji će na kratko vreme učiniti da kosa ponovo lepo izgleda. Ti tretmani trebalo bi da zaštite vrh kose, pa se preporučuje korišćenje ulja za kosu, maski i regeneratora koji će “zatvoriti” vrhove na način da se ne šire kad su ispucali.

Ovo su proizvodi koji bi mogli imati uspjeha:

– regeneratori koji se ostavljaju u kosi, a ne ispiraju
– regenerišuće maske za kosu koje se ostavljaju oko 10 minuta i koriste svaka tri pranja
– sprej za zaštitu kose od spoljnih uticaja i topline
– ulje za kosu
– serum za kosu

Kod korišćenja regenerišućih proizvoda treba biti oprezan i obično ih koristiti samo na vrhovima kose, a ne i na temenu. Obično se radi o intenzivnim proizvodima koji bi mogli izazvati iritacije. Iz tog razloga se svakako preporučuje korišćenje prirodnih ulja za kosu poput čičkovog ulja, ricinusovog ulja i kokosovog ulja protiv suve kose. Iako je to teško, ulja bi mogla da prodru u vlakna kose i tako da zadrže ispucale vrhove na mestu koji tada neće izgledati kao da su raščupani i ispucali. Ulje za kosu se može nanositi na suvu ili vlažnu kosu, a to će pisati na uputstvu za upotrebu proizvoda.

Premda je to možda teško čuti, ali najbolji i jedini pravi tretman za ispucale vrhove je – šišanje.

Umjesto šišanja ispucalih vrhova – prevencija

Kako se ne bi doveli do situacije da morate razmišljati o tome koliko kose odrezati zbog ispucalih vrhova, postoje neke stvari koje možete činiti kao prevenciju i tako produžiti period između dva šišanja.

Nemojte koristiti vruće alate

Ako želite lepu, valovitu ili kovrdžavu kosu, a prirodno imate ravnu, pokušajte s alternativnim načinima stvaranja lokni, poput vezivanja u svilenu traku preko noći.

Korišćenje vrućih alata za kosu poput figara i pegle sigurno će vremenom uticati na stvaranje ispucalih vrhova. Ako baš morate da koristiti vruće alate, pre istih na kosu nanesite sprej za zaštitu od visokih temperatura koji će ublažiti negativan utjecaj. Što se tiče sušenja kose, pokušajte kosi dopustiti da se osuši na vazduhu, a ako već koristite fen, neka to bude na niskoj temperaturi.

Nemojte trljati kosu peškirom

Trik za manje ispucalih vrhova i što manje raščupane kose je da prestanete da koristite klasičan peškir za brisanje tela za sušenje kose.

Peškiri od frotira su obično dosta grubi i stvaraju dodatni elektricitet što podiže kosu, pa je trljanjem još više uništavamo. Umesto frotirskog peškira, odaberite pamučnu majicu koju više ne koristite ili poseban peškir od mikrofibera koji neće oštetiti kosu i izazvati ispucale vrhove.

Promenite četku za kosu

Na tržištu postoje brojne različite četke za kosu, no manje je poznato da neke mogu izazvati pojačano pucanje vrhova kod određenih tipova kose. Dobra četka za kosu ne mora puno koštati, već bi trebalo nesmetano da prolazi kroz kosu. Zbog toga će njen izbor više zavisiti od gustoće i izgleda kose. Kosu nemojte četkati dok je mokra, već samo kad je gotovo potpuno suva. Do tada je možete lagano razdvajati prstima.

Takođe, prilikom četkanja kose počnite s donjim delom kose, vrhovima, ali nikako to nemojte činiti oštro, već radije češljajte deo po deo dok se sve ne otpetlja. Nanošenje regeneratora koji se ne ispira u tome može puno pomoći. Tek kada ste iščešljali celi donji deo kose možete krenuti prema gore.

Nabavite svilenu jastučnicu

Nismo ni svesni koliko kose nam puca za vreme spavanja. Dok se okrećemo moguće je da je čupamo na sve strane, ali je tako i polako uništavamo. Ako spavate na nekom tvrdom materijalu ili još gore, na poliesterskim jastučnicama, doći će do naelektrisanja kose koja je tada više sklona pucanju. Najbolji odabir su svilene jastučnice jer neće naelektrisati kosu, a uz to su one i najbolji izbor za kožu lica.

Uz to, za kovrdžavu, ali i ravnu kosu, može se preporučiti nošenje svilene kape za kosu za vreme spavanja. Kapa ili marama će kosu držati na mestu i tako smanjiti moguća oštećenja.

Komentari

Vaš komentar