Kanađanin plovio sam oko sveta 265 dana, nagrađen za podvig

Lifestyle 09. feb 202115:559 komentara
Ben STANSALL / AFP

Kanađanin Bert ter Hart krenuo je na neverovatnu plovidbu oko sveta pre pandemije korone. Kada se posle 265 dana vratio, zatekao je svet sasvim izmenjen i stekao nov nadimak – najbezbedniji čovek na planeti. On je zbog svojih podviga osvojio najvažniju nagradu koju dodeljuje međunarodni klub obožavalaca plovidbe (The Ocean Cruising Club - OCC).

Rodom iz Britanske Kolumbije, Bert je postao osma osoba na svetu (i prva u Severnoj Americi) koja je sama obišla svet orijentišući se samo prema zvezdama. Cela 265 dana na moru on nije imao GPS niti bilo kakvu pomoć moderne elektronike, samo olovku i papir i staromodni sekstant, instrument kojim se na brodu ručno meri udaljenost nebeskih tela.

“Oduvek su me fascinirali rani istraživači”, rekao je Ter Hart, koji je u oktobru 2019. krenuo na putovanje kroz pet velikih rtova na svom 13-metarskom brodu Seaburban.

On je priznao i da je strepeo jer je uz sebe imao samo opremu koja se koristila vekovima ranije, ali na vodi je odmalena. Ovaj 62-godišnjak je odrastao uz jedrenje, čak je i diplomirao okeanografiju, a i tim istim brodom kojim je krenuo na veliko putovanje prethodno je prošao Beringovo more i Aljaski zaliv.

Međutim, bogato iskustvo mu nije mnogo olakšalo ovaj poduhvat. Njemu je svakog dana trebalo čak dva, tri sata samo da bi odredio svoju lokaciju, pišu na sajtu Travel and Leasure.

“Navigacija je bila problem jer, da biste uz sekstant shvatili gde ste, morate da vidite horizont. A kada ste na moru u malom čamcu, sve je komplikovano, tu su talasi, nema mirovanja, sve se oko vas kotrlja”, priča Hart koji je kod Foklandskih ostrva imao opasan susret sa uraganom, pa je tražio bezbedno mesto da se usidri i tako mirno na brodu sačeka kraj nevremena.

“Na brodu vetar može da duva tako jako kao kad biste se pri velikoj brzini na auto-putu izvukli kroz prozor. To je mentalno iscrpljujuće jer u svakom trenutku zvuči kao da stotinu ljudi udara u čamac čekićima, vetar fijuče, a čamac je uglavnom pod vodom”, objasnio je.

Čak i pod tim uslovima, on nije imao drugog izbora nego da nastavi dalje.

“Mentalno nema odmora dok ne zaspite”, rekao je Hart.

Pritom, taj odmor dođe ako uspete da zaspite zbog sve te buke oko vas. On je, recimo, spavao oko četiri sata dnevno, i to uglavnom vezan pojasom da bi ostao na brodu.

Unosio samo 800 kalorija dnevno

Ishrana je takođe bila veliki izazov. Za doručak je jeo ovsenu kašu sa suvim i koštunjavim voćem, za ručak konzervu tunjevine ili lososa, a testeninu ili kinou sa povrćem u konzervi za večeru. Sve to je radio stojeći u ćošku kako bi održao ravnotežu.

Međutim, Bert je trošio više kalorija nego što je procenio kad se pakovao za ovo višemesečno putovanje. Zalihe su počele da se tope, a jesti je morao, pa se ograničio na samo 800 kalorija dnevno kako bi razvukao namirnice do povratka kući.

Uprkos svim tim teškoćama, Bert za svoje putovanje kaže da je bilo magično.

“Okean je apsolutno veličanstven. Noći su takve da za njih vredi umreti. Zvezde, ptice, zalasci i izlasci sunca, ribe koje izleću iz vode, kitovi – to je prosto neverovatno. A vi ste jedini tamo. Sve je samo za vas”, kazao je.

A pošto je Ter Hart mesecima, u jeku pandemije, bio bez ikakvog kontakta s drugim ljudima, stekao je nadimak – najbezbedniji čovek na planeti.

I mada odsečen od sveta, on je otprilike znao šta se događa s nama. Prijatelji i porodica su ga obaveštavali mejlovima.

“Što sam se više približavao kući, bio sam sve nervozniji. Odjednom sam morao da se vratim u svet koji ne poznajem. Svet koji sam napustio bio je potpuno drugačiji od onog u koji sam se vratio. Nisam znao kako ću se uklopiti. Svi ostali su za to imali barem šest meseci više od mene“, ispričao je.

On se konačno u julu prošle godine, posle devet meseci, vratio kući. I dan-danas mu je teško da shvati koliki podvig je izveo, čak i kad gleda svoju putanju na karti.

Komentari

Vaš komentar