Kintsugi: Japanska drevna umetnost prihvatanja nesavršenosti

Lifestyle 01. dec 202215:123 komentara
Izvor: Shutterstock

Kintsugi ili Kintsukuroi, poetski prevedeno "zlatna stolarija", je vekovima stara japanska umetnost popravljanja i održavanja polomljenih predmeta koja iza sebe krije duboku filozofiju.

Datira iz 15. veka i sastoji se od isticanja pukotina i lomova na keramici. Sa lakom i zlatom, „ožiljci“ predmeta oživljavaju: postaju oda prolaznosti vremena i nesavršenosti.

Kada se skupe svi razbijeni delovi nekog predmeta, umesto ponovnog spajanja keramičkih komada lepkom, kintsugi tehnika koristi poseban prah plemenitih metala: zlata, srebra ili platine kako bi popunile pukotine.

Kada se završi, prekrasni šavovi zlata blistaju u upadljivim pukotinama keramičkih predmeta, dajući jedinstven izgled svakom “popravljenom” komadu.

U ovoj zen kulturi, umetnost popravljanja keramike zlatom bila je suočena sa brzim rastom… Toliko da su neki kolekcionari, privučeni lepotom i filozofijom Kintsugija, namerno počeli da razbijaju neke drevne keramike japanske umetnosti kako bi ih mogli popraviti zlatom.

Kintsugi je postao blisko povezan sa keramičkim posudama koje se koriste za chanoyu (japanska ceremonija čaja).

Kao filozofija, kintsugi je sličan japanskoj filozofiji wabi-sabi: prihvatanja manjkavih ili nesavršenih.

Japanska estetika vrednuje tragove istrošenosti od upotrebe predmeta.

Ovo se može smatrati razlogom za zadržavanje objekta čak i nakon što se pokvario; takođe se može shvatiti kao opravdanje samog kintsugija, naglašavajući pukotine i popravke kao događaje u životu objekta, umesto da dozvoljava da se njegova upotreba završi u trenutku njegovog oštećenja ili loma.

Kintsugi se može povezati s japanskom filozofijom mushina (“bez uma”), koja obuhvata koncepte nevezanosti, prihvatanja promene i sudbine kao aspekta ljudskog života.

Ova praksa ne samo da ne pokušava da prikrije oštećenja, već je restauracija zapravo osvetljena kao opipljiva manifestacija duhovnosti.

Japanska estetika ceni znakove korišćenja i dotrajalosti usled upotrebe predmeta. Predmeti postaju profinjeniji zahvaljujući svojoj trošnosti. Pukotine i popravke se smatraju jednostavnim i logičnim sledom događaja u životu predmeta.

Prihvatanje i slavljenje ožiljaka i nedostataka važna je lekcija o suosećanju i održivosti u doba masovne proizvodnje i brzog zbrinjavanja.

U svetu koji obožava preteranost i opsesivno je fokusiran na savršenstvo, kintsugi dolazi kao osvežavajući pristup sa jakim filozofskim implikacijama o nama i svetu.

Komentari

Vaš komentar