Kreće muzejsko-turistički voz „Ćiro“ od Mokre Gore do Višegrada

Lifestyle 12. avg 202216:406 komentara
voz
Pixabay

Sve je spremno za saobraćanje muzejsko-turističkog voza "Ćiro", koji će tokom avgusta saobraćati na relaciji Mokra Gora - Višegrad - Mokra Gora, potvrđeno je Srni iz preduzeća "Željeznice Republike Srpske".

Šef sekcije za održavanje pruga „Željeznica Srpske“ Jovo Maksimović rekao je da su pruge spremne i da se čeka prva vožnja koju će organizovati „Železnice Srbije“.

Maksimović je naveo da je prilikom pregleda pruge konstatovano je da je neophodno izvršiti mestimičnu seču šiblja i čišćenje kanala od materijala koji se osipao, što je u učinjeno, čime je pruga osposobljena za saobraćaj.

U Mokroj Gori je 1. avgusta održan sastanak o ponovnom uspostavljanju železničkog saobraćaja do Višegrada, na kojem su razgovarali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, direktor „Srbija voza“ Ivan Bulajić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurevića.

Reč je o pruzi uzanog koloseka, dužine oko 25 kilometara.

Nakon obnove pruge u avgustu 2010. godine, prva kompozicija saobraćala je na ovoj relaciji, a prema potrebi saobraćala je od 2012. do 2019. godine.

Tokom 2020. godine voz „Nostalgija“ nije saobraćao, a u protekloj godini redovan saobraćaj ovog voza organizovan je na pruzi Mokra Gora-Šargan Vitasi, a ne i do Višegrada.

Komentari

Vaš komentar