Let najkraće međunarodne avionske linije traje manje od 10 minuta

Lifestyle 21. feb 202208:022 komentara
aribi, Angilja
Izvor: Shutterstock

Let između karipskih ostrva Angilje i Svetog Martina traje otprilike osam minuta, što ga čini trenutno najkraćom međunarodnom avionskom linijom u svetu, preneo je CNN.

Let spaja britansko prekomorsko područje, ostrvo Angilju, čija površina iznosi nešto više od 100 kilometara kvadratnih i 7,2 kilometara udaljeno ostrvo Sveti Martin, čiji severni deo pripada Francuskoj, a južni Holandiji.

Kapetan Karl Ejveri Tomas, vlasnik kompanije Angilja Air Services, koja jedina nudi redovne letove između dva ostrva, rekao je da održavanje vazdušnih veza izuzetno važno za malo ostrvo poput Angilje.

Većina porodica na Angilji ima barem jednog člana koji radi u turizmu, o kojem ostrvo u velikoj meri zavisi.

„Ne možete da promovišete destinaciju od pet zvezdica, kao što je Angilja, bez aerdoroma. Kad biste do ostrva mogli da dođete jedino brodom, ne mislim da bi to bilo dobro za nas”, rekao je.

Osim u turizmu, avion igra ključnu ulogu i u pružanju podrške lokalnoj zajednici, poput besplatnog pružanja usluga spasavanja, prevoza medicinske opreme ili pacijenata.

„Oduvek smo to radili, otkad sam otvorio kompaniju. Prava je sreća kada pronađemo nekoga nestalog”, rekao je Tomas, čiji avion poleće kad god nestane neki ribarski brod.

Avion nikada ne leti na visini većoj od 300 metara i pruža pogled na tirkizne karipske vode, duge i vijugave peščane plaže, i luksuzne privatne vile i odmarališta.

Komentari

Vaš komentar