Izabrana najbolja pica na svetu, i ne nalazi se u Italiji

Lifestyle 02. avg 202110:3018 komentara
Unsplash, Metin Ozer

U "ratu" dveju kuhinja, francuska je odnela važnu pobedu. Najbolja pica na svetu nalazi se u Parizu. Za utehu Italijanima je da iza nje ipak stoji jedan Napuljanin, Đuzepe "Pepe" Kutraro.

Japanci mahom odnose nagrade za najbolji viski, Mars, Nikka, Suntory, stali su rame uz rame sa škotskim velikanima, kubanske cigare ustupile su na takmičenjima duvanski pijedestal već nekoliko godina unazad nikaragvanskom proizvođaču My Father Le Bijou (osnovan 1922. godine). Dolina Nape u vinskim izborima neretko pobeđuje Bordo, a isti slučaj je i sa picom. Da li su se rodonačelnici delicija opustili, ili se drugi, bez prethodnog statusa i tradicije više trude, ostaje pitanje.

Uglavnom, za najbolju picu više ne morate da idete put Italije, a to saznanje nije od juče.

Najboljom picom na svetu u okviru renomiranog izbora „50toppizza“, sa sedištem u Italiji, proglašena je picerija Pepe u Parizu. Lovorike je poneo Đuzepe Kutraro, čiji je nadimak ujedno i ime ove picerije.

pizza
Pizzeria Peppe Paris

Nagrada žirija, na čijem čelu se nalaze isksuni gastronomi i hedonisti Lućano Pinjataro, Albert Sapere, i Barbara Guera nije došla slučajno. Naime, Đuzepe je 2019. godine na svetskom takmičenju za najbolju picu u Napulju odneo prvo mesto u kategoriji „najbolja savremena pica“ (broj učesnika bio je ograničen na pažljivo odabranih 1000 picerija širom sveta).

Zanimljivo je da on taj dan nije bio prisutan, jer je završio na infuziji zbog stomačnih problema i stresa dan pre.

Napuljanin je nakon ove pobede odlučio da sa „picom u koferu“ u Parizu pokrene svoj brend.

pizza
Pizzeria Peppe Paris

Njegov restoran otvoren je prošlog decembra, a pošto se 2020. godine nije održala nijedna eminentna manifestacija koja se ticala rangiranja pica, zbog dobro poznatih razloga, možemo slobodno da konstatujemo da će „Pepe“ skoro tri godine biti krunisani kralj pice! Kakva čast za njega, ali i Pariz, koji je u večnom ratu dveju kuhinja, Italijanima „dao gol u gostima“.

Pepeov put ka najboljoj pici trajao je dugo. Godinama je radio za korporaciju Big Mamma, u restoranima Popolare, Pink Mamma, Mamma Primi.

Specijalizovao se na savremenim picama i receptima, koji na tradicionalne osnove dodaju duhove i ukuse novih vremena. A kako to u praksi izgleda, o tome najbolje svedoči pica pobednica koju on jednostavno zove “champion du monde” (svetski šampion).

Pobednička pica sastoji se od dvogodišnje Parma šunke, koja nije preslana, a okupana je u sosu od žutog paradajza, koji je inače slađi od crvenog, sireva provalon i mocarela di bufala, pečenih badema, i organski džem od smokve. I naravno testo, sa kojim je počeo opsesivno da se bavi.

pizza
Pizzeria Peppe Paris

Veliku pažnju Pepe usmerava ka posebnoj tehnici mešanja testa (koristi specijalno brašno Nuvola, naručeno iz posebnog napuljskog mlina), ali i rigoroznom poštovanju redosleda mešanja sastojaka, za koju on ima posebnu tajnu. Njegove pice imaju velike hrskave rubove, a tekstura je toliko delikatna da bi mogla da se seče makazama.

„Eksplozija ukusa, gurmanska, a svarljiva, kremasta, hrskava i intenzivna “ – Đuzepe Kutraro

Autentični restoran sa otvorenom kuhinjom i tradicionalnom peći za pice nalazi se u delu grada Saint Blaise, pariskom 20. aronodismanu, i uvek je pun, svih 56 mesta unutra ili 48 napolju u toku letnje sezone. Ova lokacija koja se nalazi na ćošku ulica Banjole i San Blaise ima pogled na predivnu crkvu Saint-Germain de Charonne, čija gradnja je počela u dalekom 12. veku.

crkva
Wikipedia, St Germain de Charonne

Na meniju se nalazi i pica „Kraljica Tartufo“, sa Terra San Pietrese kremom od tartufa, Fior di latte mocarelom (klasična mocarela, nazvana cvet mleka), pržene pečurke, sveža straćatela iz Pulje, prženi lešnici i letnji tartufi, kojima je ova pica i omaž. Uz ovu picu slobodno poručite i neki koktel, poput „Basilicuma“, sa džinom, limunom i bosiljkom, ili neko od točenih napuljskih piva.

Na takmičenju je inače drugu nagradu osvojila picerija Via Toledo iz Beča, dok se na trećem mestu nalazi Fratelli Figurato iz Madrida.

Kada je naš region u pitanju, u top pedeset pica ponovo se našla beogradska picerija Majstor i Margarita, koja je napredovala, i nalazi se na zavidnom 43. mestu (treba imati u vidu koliko picerija na svetu je svojim ukusima konkurisalo). Zagrebačka picerija Franko’s je na 47. mestu, a ljubljanska Verace na visokom 35. mestu.

Komentari

Vaš komentar