Najbolja pića za one sa visokim krvnim pritiskom

Lifestyle 29. jul 202207:08
Shutterstock

Ako vam je dijagnostifikovan visok krvni pritisak, verovatno vam je lekar zacrtao plan ishrane. Ali, dok se opterećujete hranom zdravom za srce poput voća, povrća, žitarica celog zrna i mahunarki, ne zaboravite da su i vaša dnevna pića važna za krvni pritisak.

Voda

Iako možda nije najuzbudljiviji napitak, voda je naš najbolji izbor za regulaciju krvnog pritiska. Za početak, to je piće bez šećera, masti i kalorija koje neće ometati vaše prehrambene ciljeve. A tu su i neverovatni dokazi da hidracija, ili njen nedostatak, može značajno uticati na krvni pritisak.

Istraživanja pokazuju da, kada je ravnoteža tečnosti u telu poremećena, to može da izazove probleme s krvnim pritiskom, uzrokujući njegovo povećanje ili dramatično smanjenje.

Sok od cvekle

Cvekla (i njen sok) je izvrstan izbor za vaše srce. Sok od cvekle sadrži nitrate, materije koje šire krvne sudove, omogućujući nesmetan protok krvi.

U studiji iz 2014, sprovedenoj u časopisu Hypertension, 68 ispitanika koji su dve sedmice pili sok od cvekle snizili su krvni pritisak.

Sok od nara

Sok od nara je superheroj za zdravlje srca. Zbog visokih nivoa kalijuma i antioksidansa, pomaže pri snižavanju krvnog pritiska.

Dve odvojene studije ispitivale su učinke soka od nara na krvni pritisak. Jedna iz 2011. zaključila je da redovno pijenje soka može da smanji sistolički krvni pritisak, dok je jedna iz 2017. otkrila da se i sistolički i dijastolički krvni pritisak smanjuju njegovim redovnim pijenjem.

Zeleni čaj

Ovaj napitak ima antioksidativni učinak koji bi vam mogao pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Analiza pet kliničkih ispitivanja iz 2020. pokazala je da redovno pijenje zelenog čaja rezultira sniženim sistoličkim i dijastoličkim krvnim pritiskom, piše portal Eatthis.

Komentari

Vaš komentar