Najbolja temperatura frižidera za duži rok trajanja hrane

Lifestyle 14. feb 202212:08
Izvor: Shutterstock

Ukoliko vam se hrana kvari brže nego inače, razlog za to može biti neadekvatna temperatura u frižideru i zamrzivaču - za prvi se preporučuje četiri stepena Celzijusa ili ispod, dok je za zamrzavanje idealna temperatura od -18 stepeni.

Pronalaženje optimalne temperature u frižideru je ključno za osiguravanje da vaši proizvodi i ostaci hrane traju što je duže moguće. Istovremeno je i jedan od najlakših načina da sprečite bolesti koje se prenose hranom konzumiranjem mleka, jaja i mlečnih proizvoda s isteklim rokom trajanja, prenosi Zadovoljna.rs.

Idealna temperatura u frižideru je tačno ili ispod 4°C, a temperatura zamrzivača treba da bude -18°C.

Iako su neki frižideri i zamrzivači opremljeni svakojakim dodacima, možda nemaju ugrađeni termometar. Srećom, termometri za uređaje su jeftini i mogu se naći u većini radnji kuhinjskih aparata, te lako možete proveriti temperaturu u vašem uređaju.

Još jedna stvar koja može izazvati frustracije jeste zamrzavanje hrane u frižideru, što se dešava kad postane previše hladan.

Kako bi rešili ovaj problem, proverite postavke temperature na vašem frižideru. Proizvođači uređaja preporučuju da ga držite na najhladnijoj postavci, što je najčešće broj pet, ali ako vam se hrana smrzava, pokušajte je smanjiti na četiri.

Premda je pravilno zamrzavanje odličan način za čuvanje proizvoda kao što je meso, ono i dalje utiče na ukus, aromu, sočnost i boju, što je vaša hrana duže zamrznuta.

Dodatni saveti za skladištenje hrane u frižideru uključuju otvaranje vrata samo kad je neophodno, širenje hrane kako bi vazduh mogao pravilno strujati, kao i praćenje temperature.

Komentari

Vaš komentar