Najstarija učenica na svetu preminula u 99. godini

Lifestyle 18. nov 202222:332 komentara
prisila sitieni Reuters TV
Izvor: Reuters TV/Screenshot/arhiva

Najstarija učenica osnovne škole na svetu, Kenijka Prisila Sitieni, preminula je u 99. godini, preneli su lokalni mediji, navodeći da se u školu u svom selu upisala pre pet godina.

Njen unuk Semi Čepsiror rekao je u četvrtak za list Standard da je Gogo Prisila, kako su je od milja zvali, preminula u sredu u svom domu posle komplikacija sa bolovima u grudima.

„Gogo je bila dobrog zdravlja i pohađala je školu sve do tri dana pred smrt, kada je dobila bolove u grudima i zbog toga je napustila školu“, rekao je unuk i dodao da je baka učinila svoju porodicu veoma ponosnom.

Prisila Sitieni je imala 94 godine kada je uspela da ubedi direktora škole u ​​svom selu u dolini Rift da je primi u svoju školu, navela je Organizacija UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO) koja je pohvalila „njenu ulogu modela za svoju zajednicu i šire“.

Ona je prošle godine u jednom intervjuu rekla je da je njen cilj bio da motiviše mlade majke u Keniji da se vrate u školu pošto dobiju decu, umesto da je skroz napuste.

„Želela sam da dam primer ne samo Kenijkama već i drugim devojkama širom sveta koje ne idu u školu… Bez obrazovanja, nema razlike između vas i kokoške“, rekla je baka.

Njen život je bio tema francuskog dokumentarnog filma „Gogo“, koji ju je naveo da prošle godine prvi put leti avionom i upozna u Parizu prvu damu Francuske Brižit Makron.

Komentari

Vaš komentar