Namirnice koje nikada ne bi trebalo da držite u zamrzivaču

Lifestyle 16. sep 202114:49
Izvor: Shutterstock

Kada imamo puno obaveza, najlakše je unapred pripremiti dosta hrane i potpom je staviti u zamrzivač pa ih onda koristiti kad nam bude bilo potrebno. Međutim, imajte na umu da zamrzivač nije idealno mesto za sve namirnice.

Evo koje namirnice nikada ne bi trebalo da čuvate u zamrzivaču.

Mleko

Ako držite mleko u zamrzivaču, ono će se zalediti, a prilikom odleđivanja razdeliće se na stvrdnute komadiće mleka i na tekući deo. Nije opasno po zdravlje konzumirati takvo mleko, ali neće biti konzistentno pa ga nećete moći dodati u jutarnju šoljicu kafe ili u žitarice.

Dakle, mleko koje ste držali u zamrzivaču ne bi trebalo da pijete, ali možete da ga koristite za kuvanje.

Krompir

Krompir ima visok udeo vode, pa ako ga držite u zamrzivaču, postaće mekan i kašast. Sveži krompir ne bi trebalo sa stavljate u zamrzivač niti da ga takvog koristite za kuvanje. Pečen krompir možete staviti u zamrzivač i neće postati kašast kao sveži krumpir.

Jaja

Sadržaj vode u jajetu se širi smrzavanjem, što može prouzrokovati pucanje ljuske i pojačati osetljivost na bakterije. Jaja koja su još u ljusci nipošto ne bi trebalo da držite u zamrzivaču.

Meki sir

Čuvanje mekog sira u zamrzivaču imaće sličan rezultat kao i kada mleko držite u zamrzivaču. Kad ga izvadite iz zamrzivača, primetićete vodenaste grudvice koje često narušavaju teksturu namirnica poput krem sira, pavlake i ricotte.

Sirovo voće i povrće

Bilo koju vrsta voća i povrća koje imaju visok udeo vode (celer, krastavci, zelena salata, lubenica itd) ne bi trebalo držati u zamrzivaču jer će se u njima formirati ledeni kristali, piše Reader’s digest. Kada ih odledite i budete hteli da jedete, dobićete nejestivu kašastu masu.