Nije svejedno šta ćemo popiti kada je vrućina – koje piće je najgori izbor

Lifestyle 27. jul 202212:323 komentara
Shutterstock

Šta nikako ne treba piti ako biste da se rashladite tokom vrelog dana?

Dok Republički hidrometeorološki zavod izdaje upozorenja zbog toplotnog talasa u našoj zemlji, mnogi se rashlađuju na bazenu ili plaži – uz omiljeno piće. U svemu ne treba zaboraviti da naše telo mnogo brže sagoreva tečnost po vrućem vremenu, pa je hidratacija od vitalnog značaja. Ali nije svejedno šta ćemo piti kad je napolju žega. Na sajtu sctimes.com izdvajaju ubedljivo najgore piće koje možemo konzumirati po vrućini, prenosi Zadovoljna.rs.

U pitanju su bezalkoholna pića puna šećera, pre svega, gazirani sokovi.

Ovi slatki napici zbog veoma visokog sadržaja šećera i kofeina najgori su letnji izbor. Kofein je diuretik, povećava izbacivanje tečnosti iz organizma i stoga ne pomaže u hidrataciji. I mada je nivo kofeina u limenci gaziranih pića obično manji od onog u šoljici kafe, on u dodiru sa šećerom u ovim sokovima može da optereti telo.

Preporučena dnevna količina šećera je 39,5 grama za muškarce i 25 grama za žene, ali jedna konzerva gaziranog soka ima oko 39 grama šećera. To je za žene znatno više od preporučenog dnevnog unosa šećera, a svakako je loše i za muškarce jer će uz neku drugu namirnicu ili piće u toku dana svakako prekoračiti optimalni dnevni unos.

Telo koristi vodu da bi metabolisalo rafinisani šećer, a ako tokom vrelog dana iznova pijete zaslađene gazirane sokove, upadate u beskonačni ciklus pijenja i žeđi.

I mada možda odmah ne možemo da primetimo, to bez sumnje ostavlja posledice na organizam, pre svega, jer velika temperatura povećava rizik od toplotnog udara, iscrpljenosti, dehidratacije, što nikako nije naivno.

Komentari

Vaš komentar