Nutela, Ikea, Tor… koja imena je zabranjeno davati deci u nekim zemljama?

Lifestyle 18. apr 202209:23
Pixabay/christianabella

Poslednjih godina mogli smo čuti zaista čudna imena za decu, a neka su toliko bizarna da su zabranjena.

Na primer, par u Francuskoj poželeo je svom detetu dati ime Nutela, ali sudija im to nije dopustio. Odluka nema veze sa autorskim pravima, nego bi, kako je obrazložio, ime dete učinilo predmetom sprdnje. Roditelji su na kraju dete nazvali Ela, prenosi zadovoljna.rs.

U Francuskoj je takođe zabranjeno ime Fraise, što u prevodu znači jagoda, jer bi se moglo pogrešno protumačiti kao žargonska reč za gu*icu. I ovaj slučaj je završio na sudu, pa su roditelji nakon negativnog odgovora ćerku nazvali Fraisine.

Treći par u Francuskoj pokušao je detetu dati ime Princ Vilijam, ali i to je palo u vodu kako se detetu ne bi rugali.

Portugal je još jedna zemlja koja ima stroga pravila kad su u pitanju imena. Na primer, nadimci ne mogu biti službena imena. Roditelji koji požele detetu dati ime Tom, moraće da odaberu Tomas.

U ovoj zemlji zabranjena su i imena koja nisu portugalska, a Tor, Nirvana i Pariz samo su neka na popisu koji se sastoji od 82 stranice zabranjenih imena.

Par iz Švedske pokušao je svoje dete da nazove ‘Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116’, u znak protesta zbog novčane kazne koju su dobili jer ime svog deteta nisu prijavili do petog rođendana. Pri predaji zahteva 1991. godine, rekli su da se ime izgovara Albin, ali nisu dobili zeleno svetlo.

Drugi švedski par hteo je dete da nazove Ikea, a nisu uspeli jer je zabranjeno koristiti imena kompanija.

Komentari

Vaš komentar