Parče torte sa venčanja Čarlsa i Dajane na aukciji

Lifestyle 29. jul 202109:537 komentara
Izvor: Pool/AFP

Parče svadbene torte princa Čarlsa i princeze Dajane od Velsa naći će se na aukciji, 40 godina od njihovog sudbonosnog "da".

Godišnjica kraljevskog venčanja iz bajke, kada je naslednik britanske krune oženio tada dvadesetogodišnju lejdi Dajanu Spenser, 29. jula 1981. u londonskoj Katedrali svetog Pavla, pada upravo u četvrtak.

Ali, njihova bračna sreća neće dugo potrajati – razdvojili su se 11 godina kasnije, a zvanično razveli 1996. godine.

Veliko parče glazure i podloge od marcipana s jedne od 23 zvanične svadbene torte sadrži šećerni preliv kraljevskog grba u zlatnoj, crvenoj, plavoj i srebrnoj boji.

Dobila ga je Mojra Smit, članica domaćinstva kraljice majke u Klarens Hausu, koja je sačuvala preliv prozirnom folijom. Držala ga je u starom cvetnom kalupu za torte i zalepila na poklopac rukom izrađenu etiketu s natpisom – „Pazljivo postupati – svadbena torta princa Čarlsa i princeze Dajane“, koju je potpisala i napisala datum.

Porodica Smit prodala je parče torte 2008. kolekcionaru, ali on se još jednom sada pojavljuje na aukciji, koja se poklapa s 40. godišnjicom kraljevskog venčanja.

Kris Olburi, aukcionar i viši procenitelj za aukcijsku kuću Dominic Winter Auctioneers iz Sirensestera u Gloučesteršajeru, rekao je s tim u vezi da se čini da je u potpuno istom dobrom stanju kao i kad je prvobitno prodan, ali da ipak savetuje da nije za jelo.

Komentari

Vaš komentar