Pet razloga zašto bi trebalo redovno piti kafu

Lifestyle 10. avg 202123:3715 komentara
Izvor: Shutterstock

Većina ljudi dan započinje šoljicom kafe koja nam pomaže da se razbudimo i daje nam energiju potrebnu za izvršavanje obaveza koje nas čekaju.

S obzirom na to da je jedan od najpopularnijih napitaka, kafa se već dugo istražuje kako bi se upoznali njeni učinci na zdravlje. Glavni sastojak kafe je kofein koji i pomaže da se razbudimo, povećava nivo energije, poboljšava koncentraciju, a pomaže nam i u vežbanju.

Kafa može da deluje pozitivno na naše zdravlje, a pet je glavnih razloga zašto bi trebali redovno piti kafu, prenosi Eat this.

Poboljšava raspoloženje

Studije pokazuju da kofein koji pruža kafa popravlja vaše raspoloženje. U studiji objavljenoj u „Archives of Internal Medicine“, istraživači s Harvarda proučavali su više od 50.000 žena srednjih godina i saopštili su da one koje piju više kafe ređe pate od kliničke depresije.

U drugoj studiji, objavljenoj u časopisu „Journal of Affective Disorders“, naučnici su proučavali više od 80.000 ispitanika i zaključili da redovan i umeren unos kofeina verojatno smanjuje depresiju među ženama. Ipak, druge studije povezuju prekomerni unos kafe (više od četiri šoljice dnevno) s depresijom, ali istraživači veruju da su s tim verovatno povezana i neka druga ponašanja.

Može da smanji rizik od Parkinsonove bolesti

Prema Parkinsonovoj fondaciji, konzumacija kafe ima zaštitnu ulogu u razvoju Parkinsonove bolesti. Značajan broj velikih studija utvrdio je obrnutu vezu koja zavisi od konzumacije kafe i rizika od razvoja Parkinsonove bolesti.

Naučnici su nedavno utvrdili i da kafa pomaže u zaštiti mozga od iscrpljujuće bolesti. Nedavne studije sugerišu da kofein i masne kiseline u kafi mogu da deluju zajedno kako bi zaštitile neurone u mozgu od nekih karakterističnih pokazatelja Parkinsonove bolesti.

Poboljšava učinak

Kofein pomaže u povećanju snage, brzine i tačnosti u sportovima koji traju od 60 sekundi do nekoliko sati. Kad se pije kafa pre vežbanja, ona podstiče centralni nervni sistem i adrenalin koji daju nalet energije, a pri tome smanjuje receptore za bol i pojačava sagorevanje masti.

U pregledu nekoliko studija o kofeinu i učinku, istraživači su zaključili da kofein poboljšava vežbanje u proseku za 11,2 odsto.

Može da zaštiti od Alchajmerove bolesti

Postoji nekoliko studija koje sugerišu da je kod onih koji redovno piju kafu manji rizik od razvoja Alchajmerove bolesti.

U studiji objavljenoj u časopisu „Neurological Research“, istraživači su utvrdili da je konzumacija kafe obrnuto povezana s rizikom od Alchajmerove bolesti. Oni koji piju kafu imali su 30 odsto manji rizik od razvoja ove bolesti nego oni koji nisu pili kafu.

Može da produži život

Jedna od značajnih studija objavljena u časopisu „Circulation“ pokazala je da su oni koji su pili jednu do pet šoljica kafe dnevno imali duži životni vek u odnosu na one koji su pili malo ili nimalo kafe.

Zapravo, istraživači su utvrdili da je ispijanje jedne do tri šoljice kafe dnevno povezano sa 15 odsto smanjenja rizika od smrti.

Postoji mnogo razloga zašto kafa može dodati godine vašem životu, ali istraživači veruju da antioksidansi, kofein i drugi bioaktivni spojevi u kafi pomažu u poboljšanju nivoa glukoze u krvi i kardiovaskularnog zdravlja.

Dnevno preproučeni unos kafe je četiri šoljice, a treba imati na umu da prevelika konzumacija kafe može biti povezana s povećanim rizikom od smrti pa stoga treba pripaziti na unos.

Komentari

Vaš komentar