Pet vežbi za povećanje kondicije

Lifestyle 05. avg 202117:114 komentara
Shutterstock

Jedan od glavnih pokazatelja opšteg stanja zdravlja svakog pojedinca je nivo kondicije i aerobne snage koji poseduje. Danas se često veoma pogrešno gleda na prave benefite bavljenja sportom i gotovo sva pažnja je usmerena na dostizanje što boljeg fizičkog izgleda. Dostizanje tog cilja najčešće nema realne veze sa pravim zdravljem, a sve češće, usled korišćenja supstanci koje u velikoj meri ubrzavaju taj proces, zdravlje se drastično narušava.

Najbolji način za izbegavanje ove zamke je posvećivanje većeg dela fizičkih aktivnosti sledećim vežbama za povećanje aerobne snage i izdržljivosti.

Burpi

Izvođenje ove vežbe je najlakše objasniti nazivom koji su prihvatili mnogi na domaćem jeziku – lezi, ustani skoči (lus).

Pri svakom ponavljanju treba obratiti pažnju na to da se podloga svaki put pipne grudima u donjoj poziciji, dok je u gornjoj neophodno skočiti.

Skokovi na kutiju

Jedna od najefikasnijih vežbi za razvijanje kako aerobne, tako i anaerobne snage. Takođe, ova vežba je neizostavna kada je reč o razvijanju eksplozivnosti, ali i mišića nogu i gluteusa.

Vidi još:

Najčešća greška je neadekvatana visina kutije. Ukoliko je kutija previsoka postoji velika mogućnost od povrede skočnog zgloba usled doskoka sa iste, ali i povrede cevanica u samom naskoku.

Vežba se takođe može izvoditi i sa opterećenjem, odnosno tegovima u rukama, prslukom sa opretećenjem i tegovima oko skočnog zgloba.

U kombinaciji sa burpijima čini jednu od aerobno najzahtevnijih vežbi.

Vijača

Preskakanje vijače se pokazalo kao jedna od najboljih vežbi za skidanje kilograma. Sat vremena aktivnog preskakanja troši između 700 i 1200 kalorija, dok dvadeset minuta preskakanja dokazano zamenjuje trčanje u trajanju od šezdeset minuta.

Ujedno, ova vežba je takođe nezamenljiva kada je u pitanju podizanje kondicije i aerobne snage. Dokazano je da značajno utiče na stanje kardiovaskularnog sistema.

Razne varijacije preskakanja pozitivno utiču na razvijanje koordinacije, pokretljivosti, brzine i eksplozivnosti.

Veslo-ergometar

Simulacija jednog od fizički najzahtevnijih sportova na mašini za veslanje na suvom.

Pravilna tehnika veslanja koristi 86 odsto svih mišića na telu, čime se svrstva u red najtežih, ali i najkorisnijih vežbi uopšte. Visok intenzitet veslanja (vučenja) na ovoj mašini spada u jedan od najboljih načina za postizanje maksimuma kada je aerobna snaga i kondicija u pitanju.

Poslednjih godina korišćenje ergometra doživljava ekspanziju i sve je zastupljeniji po fitnes centrima.

Air bike

Noćna mora svakog vežbača koji je probao trening na ovoj spravi. Retka oprema, ali za dodavanje kondicije nezamenljiva gotovo svim profesionalnim, ali i rekreativnim sportistima.

U sportskim krugovima se često naziva – psihološki test vežbača. Desetak sekundi viskog intenziteta na ovoj spravi se čini kao večnost.

Najčešći primer treninga na ovoj mašini je trideset sekundi vožnje srednjeg inteziteta do minut, uz isti period odmora. Serije viskog intenziteta od preko minut vožnje, sa malim odmorom ili u kombinaciji sa drugom vežbom zahtevaju zavidan nivo aerobne snage i izdržljivosti.

Komentari

Vaš komentar