Pištolj kojim je ubijen Bili Kid prodat za šest miliona dolara

Lifestyle 28. avg 202111:087 komentara
Izvor: REUTERS/Mario Anzuoni

Pištolj kojim je ubijen odmetnik američkog Divljeg zapada Bili Kid prodat je za više od šest miliona dolara na aukciji u Los Anđelesu, što je dvostruko više od procene pre prodaje.

Aukcionarska kuća „Bonams“ saopštila je da je revolver „kolt“ kojim je šerif Pat Geret 1881. ubio Bilija Kida telefonom kupila osoba koja je htela da ostane anonimna.

U „Bonamsu“, koji je pištolj opisao kao „najznačajnije blago rane istorije Divljeg zapada“, kažu je da je cena od 6,03 miliona dolara svetski rekord za neko vatreno oružje. Očekivalo se da će postići cenu od dva do tri miliona dolara, prenosi Rojters.

Bili Kid bio je tražen čovek u Arizoni i Novom Meksiku, nakon što je ubio osam muškaraca. Nakon višemesečne potere, Geret mu je ušao u trag kod ranča u Fort Samneru u Novom Meksiku i ubio ga 14. jula 1881.

Bili Kid imao je 21 godinu.

Priča o odmetniku iz 19. veka beleži se u pop kulturi gotovo 100 godina, uključujući filmove poput „Pat Garrett i Billy the Kid“ i „Mladi revolveraši“ (Young Guns).

Pištolj je došao iz kolekcije teksaškog para Džima i Tereze Erl, koji su oko 50 godina gomilali vatreno oružje i druge artefakte s Divljeg zapada. Džim Erl umro je 2019.

Komentari

Vaš komentar