Posetioci hrle na havajski vulkan kako bi videli usijane tokove lave

Lifestyle 02. dec 202207:16
Izvor: REUTERS/Go Nakamura

Posmatrači se okupljaju kako bi videli lavu koja teče iz Mauna Loa na Havajima, najvećeg aktivnog vulkana na svetu koji je ove nedelje počeo da izbacuje lavu prvi put od 1984. godine.

POVEZANE VESTI

Kako je Havajska agencija za upravljanje hitnim situacijama rekla da nema znakova da će lava ugroziti naseljena područja, desetine ljudi, uključujući porodice s decom u pidžamama, pristižu u blizinu vulkana.

Izvlače stolice i vreće za kampovanje iz svojih vozila te se smeštaju kako bi nekoliko sati posmatrali čudo prirode. Lokalni umetnici čak se pojavljuju kako bi naslikali erupciju.

Tokovi lave iz Mauna Loe počinju da usporavaju i šire se, izvestile su vlasti, i ostaju više od pet kilometara udaljeni od obližnjeg autoputa.

Havajska vulkanska opservatorija Geološkog instituta SAD-a saopštila je u svom najnovijem biltenu o Mauna Loi kako se glavni tok lave kreće brzinom od 40 metara na sat.

Takođe je rekao da se još uvek detektuju seizmička podrhtavanja u tom području, što znači da magma još uvek dolazi do pukotina pa će se aktivnost verovatno nastaviti.

Mauna Loa uzdiže se 4.169 metara iznad Tihog okeana i deo je lanca vulkana koji su formirali ostrva Havaje. Poslednji put je erumpirao je u martu i aprilu 1984, šaljući lavu u krug od osam kilometara od Hila, najvećeg grada na ostrvu.

REUTERS/Go Nakamura

Havajska agencija za upravljanje hitnim situacijama rekla je da je otvorila dva skloništa na ostrvu kao meru predostrožnosti, ali nije izdala nikakve naredbe za evakuaciju.

Otprilike polovina svih zabeleženih erupcija Mauna Loe bila je ograničena na taj vrh, saopštila je agencija.

Komentari

Vaš komentar