Predmeti pretkolumbovske ere prodati na aukciji uprkos negodovanju Meksika

Lifestyle 10. feb 202108:032 komentara
Christie's

Trideset predmeta iz pretkolumbovske ere - pre kraja 15. veka, prodato je u utorak uveče na aukciji u Parizu za više od 2,5 miliona evra, uprkos protivljenju meksičkog Instituta za antropologiju i istoriju.

Institut je zahtevao od meksičkog pravosudja pokretanje procedure u Francuskoj jer su ti predmeti iz doba kulture Maja i Asteka „u neotudjivom vlasništvu nacije“.

Institut je naveo da jedna maska civilizacije Teotivakana (450-650 godine pre nove ere) koja je prodata za 437.500 evra, nije iz tog doba.

Kuća Kristi (Christie’s) koja je u Parizu organizovala aukcijsku prodaju saopštila je da su predmeti ponudjeni u okviru „transparentnog postupka javne prodaje u skladu sa zakonom“.

„Pitanja koja se odnose na poreklo tih kulturnih dobara shvatamo vrlo ozbiljno. Postoji legitimno tržište za pretkolumbovsku umetnost u kojem igramo ulogu već nekoliko godina“, navela je aukcijska kuća i dodala da usko saradjuje sa francuskim organom borbe protiv šverca kulturnim dobrima.

Kristi navodi da nije dobio nijedan dokaz koji bi osporio zakonitost prodaje i dodaje da u Francuskoj nije pokrenuta nijedna pravosudna procedura o tim predmetima.

Meksiko se poslednjih godina obavezao da će vratiti u domovinu istorijsko nasledje iz privatnih kolekacija širom sveta, ali je u Francuskoj naišao na prepreke zbog njenih propisa.

Meksiko je 2019. bezuspešno tražio otkazivanje aukcijske prodaje nekih predmeta pretkolumbovske ere, koju je tada organizovala francuska kuća Mijon (Millon).

Komentari

Vaš komentar