Prvi Erbas A380 Emirata „leti“ u penziju: Od delova nameštaj i suveniri

Lifestyle 01. nov 202120:37
Izvor: GIUSEPPE CACACE / AFP/Ilustracija

Kompanija Emirati iz Dubaija, koja je avion Erbas A380 isticala kao temelj svoje globalne vazduhoplovne mreže, počela je u ponedeljak prvi put da rastavlja jednog od tih četveromotornih divova, jer ga zamenjuju manji i tanji modeli.

Najava rastavljanja aviona dolazi samo nekoliko sedmica pre nego što bi Emirati trebalo da preuzmu svoj poslednji A380 od Erbasa, čime se završava doba u kojem je taj putnički mlaznjak s kabinom na dva nivoa bio u središtu planova rasta te kompanije.

Povezane vesti

Kompanija će sačuvati motore, stajne trapove i komponente za kontrolu leta iz 13-godišnjeg mlaznjaka koji je na prvi komercijalni let iz Dubaija u Njujork poleteo u avgustu 2008., navodi se u saopštenju.

Ostali delovi biće pretvoreni u nameštaj, suvenire i druge predmete za prodaju, a deo prihoda ići će za dobrotvorne organizacije vazduhoplovne kompanije koje pomažu deci.

“To je elegantno i prikladno rešenje za penzionisanje ovog legendarnog i glavnog aviona naše flote”, rekao je predsednik Emirata Tim Klark.

Budući da nije bilo većeg sekundarnog tržišta, Emiratesu nije preostalo nego da najveći komercijalni putnički avion na svijetu rastavi na dijelove koji se mogu prenamijeniti.

Airbus je 2019. nakon 12 godina prekinuo proizvodnju novih A380 jer nije mogao da obezbedi dovoljan broj narudžbina.

Emirati su bili najveći kupac aviona A380, naručivši 118 superdžambo aviona, no nemogućnost da se postigne dogovor s proizvođačima motora za buduće narudžbine značila je kraj tog aviona.

Propast tog Erbasovog modela došla je pre pandemije kovida-19, koja je vazduhoplovnu industriju dovela u najgoru krizu ikad.

Većina čelnika vazduhoplovnih kompanija očekuje da će industriji trebati nekoliko godina da se oporavi i dostigne nivo potražnje za avio prevozom pre pandemije.

A380 je bio popularan među putnicima, a Emirati su dugo tvrdili da je glavna atrakcija za njegove klijente, te da mu pomaže da preveze više putnika nego bilo koji drugi komercijalni avion u vazdušne luke koje imaju ograničen broj avona koje mogu da prime.

Emirati su saopštili da će A380 i dalje imati ključnu ulogu u njegovoj floti širokotrupnih aviona i da će novi A380 imati novu premium ekonomsku klasu.

“Emirati će nastaviti da budu najveći operater ovog prostranog i modernog aviona u sledeće dve decenije”, najavio je Klark u saopštenju od 1. septembra.

Komentari

Vaš komentar