Šest metoda da otkrijete da li imate loš zadah

Lifestyle 05. feb 202308:185 komentara
Pixabay/AlbanyColley

Praktično svi su zabrinuti, barem povremeno, o tome kako njihov dah miriše. Ako ste upravo pojeli nešto ljuto ili ste se probudili sa blagom upalom grla, možda ste u pravu kada mislite da vam dah nije prijatan.

Uprkos tome, teško je osetiti miris sopstvenog daha i tačno pročitati da li imate halitozu, klinički naziv za loš zadah. Ova nemogućnost da se tačno proceni da li vaš dah ima miris ili ne ponekad se naziva „paradoks lošeg zadaha“.

U ovom članku ćemo razgovarati o tome da li možete sami da izmerite loš zadah, o mogućim uzrocima ovog stanja i kako da ga izbegnete.

Možemo li da osetimo miris daha?

Ne postoji definitivno objašnjenje zašto je teško osetiti sopstveni dah. Međutim, ovaj fenomen može biti zasnovan na sposobnosti vašeg čulnog nervnog sistema da se prilagodi stalno promenljivim stimulusima oko vas. Ovo je poznato kao senzorna adaptacija.

Vaše čulo mirisa je veoma efikasno u izolovanju opasnih mirisa, kao što je dim, i prijatnih mirisa, kao što je vaša omiljena hrana. Kako se vaše čulo mirisa prilagođava dolazećim stimulansima, vaše iskustvo poznatih aroma ima tendenciju da izbledi i postane manje izraženo, pod uslovom da one nisu opasne. Pošto stalno mirišete sopstveni dah i on za vas ne predstavlja opasnost, naviknete se na njegov miris i prestanete da ga osećate.

Nemogućnost da se oseti sopstveni dah može biti i posledica anatomije. Usta i nos komuniciraju međusobno kroz otvor u zadnjem delu usta. Ovo može otežati precizno mirisanje sopstvenog daha.

Koje metode postoje?

Poližite svoj zglob, a zatim ga pomirišite

Ako ste ikada gledali bilo koju komediju, verovatno ste upoznati sa starim trikom dah-u-ruci da otkrijete loš zadah, ali postoji bolji način da proverite – možete da poližete zglob. Nakon što poližete zglob, sačekajte 5-10 sekundi, a zatim ga pomirišite. Ovaj proces bi trebalo da vam da prilično tačnu predstavu o tome kako vaš dah miriše.

Pređite prstom duž korena jezika

Naravno, ovom triku treba pristupiti samo ako su vam ruke čiste. Kažiprstom nežno pređite preko unutrašnjeg dela usne duplje duž korena jezika. Bakterije ponekad vole da se nasele u oblasti koju neki ljudi zaborave ili preskaču pranje dok peru zube. Kada se pljuvačka osuši, pomirišite prst.

Izdahnite u čistu čašu

Uzmite čistu čašu i izdahnite u nju. Zatim stavite čašu blizu nosa i snažno udahnite. Miris koji odmah osetite pokazaće vam na šta zapravo miriše vaš dah. Možete koristiti i čistu plastičnu vrećicu bez mirisa, samo ponovite postupak.

Obrišite površinu jezika čistom gazom

Nakon što lagano prođete površinu jezika čistom gazom, pogledajte kakav je trag na njemu ostao. Ako se pojavi žućkasta prevlaka, miris vam trenutno nije baš prijatan. Proceduru možete uraditi i čistom maramicom.

Koristite kašiku

Čistom kašikom nežno ostružite zadnji deo jezika. Kada se osuši, pomirišite kašiku. Neće vam trebati mnogo da biste utvrdili zadah iz usta da li će biti prisutan na kašičici, piše Večernji list.

Koristite zubni konac

Za ovu metodu izaberite konac za zube bez mirisa i ukusa, a zatim ga koristite na uobičajen način. Provucite ga između zuba, a zatim ga pomirišite. Loš zadah može biti uzrokovan i hranom koja se zaglavila između zuba.

Komentari

Vaš komentar