Smisao za humor kod beba se razvija tokom prvog meseca života

Lifestyle 30. nov 202111:35
Shutterstock

Novo istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da se kod novorođenčadi smisao za humor razvija tokom prvog meseca života, a najranije ga prepoznaju sa navršene četiri nedelje, piše Independent. 

Svrha studije bila je da se istraži na koji način humor doprinosi razvoju kognitivnog funkcionisanja kod sasvim male dece, pojasnili su naučnici.

Globalno istraživanje, sprovedeno na otprilike 700 dece, pokazalo je da bebe najranije prepoznaju humor sa navršene četiri nedelje života, dok otprilike polovina novorođenčadi događaje oko sebe počinje da doživljava smešnim u dobu od dva meseca.

Studiju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Behaviour Research Methods, sprovela je grupa naučnika sa Univerziteta u Bristolu i pokazala da sasvim male bebe uspevaju da prepoznaju različite oblike humora kroz igru, utemeljenu na aktivnostima poput golicanja, igre skrivanja, pravljenja grimasa ili kada im se neko obraća „neobičnim“ glasom.

Studijom je ustanovljeno i da bebe mlađe od godinu dana uživaju u promatranju reakcije ostalih ljudi oko sebe. Veseli ih, na primer, kada uoče da se neko uplašio.

Naučnici su takođe ustanovili da je dvogodišnjacima zanimljiv takozvani „besmisleni humor“, poput rečenice „pas je rekao muuuu“ i sličnih, a trogodišnjaci vole igre reči, trikove, ali i pogrdne reči i psovke.

Utvrđeno je i da je za razvoj smisla za humor kod dece ključna socijalizacija, koja istovremeno može da doprinese poboljšanju njihovih ostalih kognitivnih sposobnosti, poput razvoja mašte.

Dr Elena Hoika, vanredna profesorka na bristolskom univerzitetu je novinaru Tajmsa rekla da „rezultati studije ukazuju na to da je humor složen proces koji se razvija u prve četiri godine života“.

“S obzirom na univerzalnost i značaj humora u brojnim aspektima života dece i odraslih, važno je razviti načine koji će nam pomoći da utvrdimo na koji se način humor isprva razvija, a sve da bismo i nadalje mogli da razumemo ne samo pojavu humora kao takvog, već i na koji način humor pomaže mladima kada je u pitanju mentalno zdravlje“.

Komentari

Vaš komentar