Šta treba da znate pre odlaska na masažu

Lifestyle 10. dec 202208:193 komentara
Izvor: Pixabay.com/ Jürgen Rübig

Moderni, užurbani način života čini nas sve napetijim, pa odlazak na masažu zaista ima blagotvoran efekat i na telo i na um, "pregažene" svakodnevnim stresom.

Međutim, postoje neke stvari koje treba da znate pre odlaska na masažu.

„Nijedna masaža se ne radi u toku menstrualnog ciklusa“, naglašava za portal N1 Sanja Dimković, fizioterapeutkinja.

Takođe, kako navodi, ko ima visok krvni pritisak, ko ima bajpas, pejsmerker – mora da se konsultuje sa kardiologom pre odlaska u salon za masažu. „I kod stenta bi, takođe, bilo poželjno. Trudnice i dojilje, bez konsultacije s lekarom – ne“, navodi naša sagovornica.

Povezano:

Takođe, ukoliko ste prehlađeni i imate povišenu temperaturu, pametnije je da odložite masažu. Pred tretman poželjno je da se istuširate, ali ne nanosite kreme za telo, losione i druge preparate koji mogu da umanje prodiranje eteričnog ulja i njegovih blagotvornih uticaja. Uvek se raspitajte koje se ulje koristi pri masaži, za slučaj da ste alergični na nešto i ukoliko imate osetljivu kožu.

Sanja Dimković, koja radi u salonu „Biosana“ pri Gradskoj organizaciji slepih Beograda, prenosi za portal N1 da je, kad je u pitanju anticelulit masaža, za nju neophodan kontinuitet. I radi se u tri serije po deset dana. „Mesečno po 10 dana posle, menstrualnog ciklusa. Rade se isključivo noge u prvoj seriji, taj celulit izlazi na površinu, u drugoj izlazi i razbija se, tek u trećoj seriji imate efekte“, navodi fizioterapeutkinja s dugogodišnjim iskustvom.

Što se tiče limfne drenaže, kako nam prenosi, nju obično rade žene nakon onkoloških intervencija ili osobe koje imaju problem sa oticanjem nogu i ruku.

Manuelnom limfnom drenažom poboljšava se cirkulacija i na taj način se drenira višak tečnosti, kaže naša sagovornica i dodaje. „Ako se radi celo telo – noge, ruke, leđa – radi se sat vremena, a masaža ili ruku ili nogu – radi se pola sata“.

Prenosi da su danas popularne i sportska masaža, koja se, kako navodi, radi jačim pritiskom odnosno jačim intenzitetom i traže je uglavnom sportisti i ljudi koji idu u teretane, ali i refleksna masaža, odnosno masaža stopala po refleksima tačkama.

Sanja Dimković kaže da često u salonu u kom radi sa slabovidim i slepim kolegama – o čemu je sajt N1 već pisao – dame traže i masažu lica. Napominje da je reč o masaži za opuštanje lica, dakle – klasična terapeutska medicinska masaža.

Pre odlaska na masažu uvek je dobro da se raspitate i koliko koja traje. Obično je to 20 minuta, pola sata do sat.

Komentari

Vaš komentar