Stvari u kući koje nikad ne smete usisavati

Lifestyle 06. dec 202223:023 komentara
Izvor: Shutterstock

Toliko je mnogih načina za korišćenje usisivača, a čišćenje je zahvaljujući njemu puno jednostavnije. Ali, još uvek postoje stvari koje nikako ne bi trebalo usisavati.

Kako biste izbegli prerano oštećenje usisivača, kao i neke druge opasnosti, neke stvari u kući je bolje izbegavati usisavati. Podrazumeva se da se, na primer,  tečnost ne usisava, a ovo je lista još nekih materijala koji mogu oštetiti usisivač.

Staklo

Proizvođači usisivača preporučuju da nikad ne usisavate staklo. Oštri komadići mogu oštetiti unutrašnji deo mašine, posebno kesu i cev.

Velike količine kose

Kako se kosa nalazi svuda po stanu i kući, da je ni ne primetimo, usisati manju količinu kose nije problem, ali postoji razlog zašto se savetuje izbegavanje usisavanja veće količine kose. Naime, pogotovo duga kosa može se zapetljati i začepiti kanale usisivača.

Lepljive materije

Ako imate puno prašine u usisivaču, možda pretpostavljate da zato možete povući i svakakav lepljivi nered, ali proizvođači savetuju – nemojte riskirati. Bilo što lepljivo može začepiti cev, unutrašnjost ili uništiti četku usisivača.

Supersitne čestice prašine

Izrazito sitne čestice prašine poput onih od građevinskih radova, pepela iz kamina, razmrvljene senke i slično mogu oštetiti motor usisivača i ponovno se ispustiti u vazduh. Njih je bolje pomesti ili pokupiti s mokrom krpom.

Zemlja

Reader’s Digest savetuje da nikad ne usisavamo zemlju. Naime, radi se o tome da je zemlja vlažna, a ništa vlažno ne bi trebalo usisavati, i to ne samo zbog elektronike u usisivaču, nego i zbog potencijalnog skupljanja buđi i neugodnih mirisa.

Električne žice

Premda se prašina skuplja i na raznim žicama koje se povlače po podu u stanu, njih ne bi trebalo usisavati jer se mogu oštetiti iznutra, piše Life Hacker.

Komentari

Vaš komentar