Trikovi da uštedite novac u supermarketu

Lifestyle 28. okt 202212:0613 komentara
Izvor: Shutterstock

Skok cena svih roba i usluga naterao je ljude da traže rešenja ubrzanog pražnjenja novčanika. Prema rečima kuvara Bena Evrela, znatna ušteda se može napraviti pametnim kupovinama hrane i planiranjem obroka. Ovo su njegovi predlozi kako uštedeti u vreme krize.

Svaki građanin Srbije godišnje baci oko 35 kilograma hrane godišnje, što znači da se dnevno u celoj Srbiji baci oko 676 tona hrane, pokazalo je istraživanje Centra za unapređene životne sredine iz 2019. godine.

Aplikacije za planiranje obroka poput „Sorted’s Sidekick“, pomažu ljudima da u okrilju svog doma počnu da razmišljaju poput profesionalnog kuvara koji vodi restoran, a treba da ostvari profit, posluži ukusnu hranu, potroši manje, ali i smanji bacanje hrane.

„Čak i uz najbolju nameru planiranja obroka, kada većina nas ide u kupovinu, imamo popis sastojaka koje koristimo za pojedinačna jela, ali to često znači da ipak završimo s ostacima hrane koji na kraju završe u smeću“, kaže saosnivač Sorteda Džejmi Spaford.

A bačena hrana znači i bačeni novac. Zato pročitajte neke od trikova za uštedu novca prilikom planiranja obroka i kupovine.

1. Ne kupujte ništa što nije na spisku

Imajte na umu da se osnovne stvari poput hleba i mleka stavljaju u zadnji deo radnji, što znači da morate proći pored svega ostalog da biste došli do njih – budite oprezni i odolite iskušenju. Krećite se samo prolazima za koje znate da vam trebaju.

2. Ne upadajte u klopku sniženja

Kada prolazite pored polica s velikim sniženjima, veća je verovatnoća da ćete kupiti nešto što niste planirali – pokušajte da ne gledate u te ponude, osim ako su baš ti artikli na spisku.

3. Pazite na odnos cene i kvaliteta

Skuplji/brendirani artikli nalaze se na policama u nivou očiju. Zato pogledajte na sve strane kako bi potražili artikle koji su povoljniji. Uporedite i cenu po kilogramu kako bi utvrdili šta je zaista povoljnije.

4. Kartice pojedinih marketa

Niže cene su nekada dostupne samo za vlasnike kartica određenih marketa. Proverite da li ste se prijavili za te kartice kako biste dobili ove ponude. Ali budite oprezni s ponudama koje će vam slati kako bi vas namamili da kupujete više.

5. Napravite plan kupovine

Imajte ideju šta ćete kuvati svakog dana i kupujte samo sastojke koji su vam potrebni, umesto da idete u nabavku i kupujete stvari koje lepo izgledaju ili su na sniženju, ali vam zapravo nisu potrebni.

6. Ne kupujte sveže namirnice ako nemate plan što ćete s njima

Ovo je trenutak gde rok upotrebe može biti vaš prijatelj ili neprijatelj! Ako neki proizvod možete da priuštite sebi i imate mesta za skladištenje, kupujte u većim pakovanjima – dugoročno će ispasti jeftinije. Napravite više nego što vam je potrebno pa zamrznite – uštedećete vreme i novac.

7. Kupujte sezonski

Biće jeftinije kupiti sezonsko voće i povrće koje sada raste i bere se, a što se tiče začinskog bilja, ono ne traje previše dugo u plastičnim pakovanjima u kojma se prodaje. Zato ga brzo potrošite.

Komentari

Vaš komentar