U Las Vegasu bez venčanja na temu Elvisa

Lifestyle 02. jun 202208:55
Las Vegas, Elvis, venčanje
Izvor: REUTERS/Steve Marcus

Kapele za venčanja u Las Vegasu više ne mogu da koriste lik Elvisa Prislija jer je kompanija za licenciranje koja kontroliše njegovo ime i imidž, naredila da prestanu da to rade, izvestio je ove nedelje lokalni list "Las Vegas Rivju-džurnal".

Kompanija „Autentik brends grup“ je početkom maja kapelama poslala pisma o tome da ne dozvoljava tematska venčanja uz korišćenje Ellvisovog lika i očekuje da su se kapele do sada uskladile s tim zahtevom.

Pošto je Elvis blisko povezan sa „industrijom venčanja“ u Las Vegasu, neki vlasnci kapela kažu da bi posao mogao da im propadne.

Službenica okruga Klark, Lin Goja, koja je vodila kampanju promocije Las Vegasa kao mesta za venčanja, rekla je da naređenje da kapele prestanu da koriste Elvisa nije moglo doći u gorem trenutku.

„Industrija venčanja“ donosi Las Vegasu dve milijarde dolara godišnje, a zvaničnici kažu da su venčanja na temu Elvisa donosila značajan udeo u tome.

Jedna kapela je prošlog vikenda svog imitatora Elvisa presvukla u kožnu jaknu, farmerke i šešir za ceremoniju i temu venčanja nazvala „rokenrol“.

Bračna kapela Grejslend, koja godišnje obavi 6.400 venčanja na temu Elvisa, kaže da još nije dobila upozorenje da prestane da to priredjuje.

U pismu kompanija koja štiti ime i lik Elvisa je rekla da će zaustaviti neovlašćeno korišćenje „Prislijevog imena, lika, glasa i druge elemente ličnosti Elvisa Prislija u reklamama, robi i drugim stvarima“. U pismu se navodi da su „Elvis“, „Elvis Prisli“ i „Kralj rokenrola“ zaštićeni zaštitni znakovi.

U saopštenju od srede firma „Autentik brands grup“ je rekla da ima jake odnose sa umetnicima koji odaju pčast Elvisu i festivalima obožavalaca, a što se kapela za venčanja tiče, „nemamo nameru da se zatvore“, već da dobiju zvaničnu licencu da koriste Elvisa. Nije objavljeno kolio bi to moglo da ih košta.

Ta kompanija koja izdaje licence nadgleda korišćenje velikih imena poput filmske zvezde Merilin Monro i boksera Muhameda Alija i 50 potrošačkih brendova.

Prisli je postao neizbrisivo povezan s „Gradom greha“ 1960-ih godina. Njegov film „Viva Las Vegas“ iz 1964. ima naslovnu muzičku numeru koja je postala nezvanična himna tog grada. U julu 1969. Prisli se u Hotelu „Las Vegas Internešnel“ slavno vratio na binu što je trebalo da bude četvoronedeljna svirka, ali se pretvorilo u više od 600 nastupa i trajalo je do decembra 1976. godine.

Sam Prisli se oženio u Las Vegasu 1967. godine Prisilom, i time se zauvek povezao s modom venčanja u Las Vegasu.

Komentari

Vaš komentar