U Mužlji kod Zrenjanina održan Festival čvaraka

Lifestyle 19. feb 202216:02 > 16:06
Izvor: Ilustracija / Shutterstock

Tradicionalni, deseti po redu Festival čvaraka, održan je na Sportskom centru "Lehel" u Mužlji kod Zrenjanina, a učestvovalo je 20 ekipa iz Vojvodine i 80 izlagača iz cele Srbije. Svečanom otvaranju, pored gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure, prisustvovali su potpredsednica Skupštine Srbije i potpredsednica Saveza vojvođanskih Madjara Elvira Kovač i predsednik Skupštine AP Vojvodine i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

„Veoma rado ovde dolazim jer, bez obzira na bilo kakvu pripadnost, ima zajedničkog imenitelja, a to je otvorenost, raspoloženje, radost i nadanje“ rekao je Pastor.

On je dodao da je Mužlja zajednica koja je u prethodnih, više od deset godina, pokazala neverovatnu energiju života, sposobnost da revitalizuje iskustva i vrednosti koje ima, što sigurno doprinosi, ne samo kvalitetu života u Mužlji, već i Zrenjaninu i okruženju.

Salapura je rekao da se na ovaj način neguje i kultura starih običaja, ali i grade dobri međunacionalni odnosi, neguje multikulturalnost i multinacionalnost te sredine.

Predsednik Saveta mesne zajednice Mužlja Ervin Palatinuš ukazao je na značaj ovakvih manifestacija.

„Ako uspemo da ovu manifestaciju održavamo u kontinuitetu, Mužlja će da ostane Mužlja, Mužlja će da ostane Mužljancima, i to je najvažnija stvar i da prenesemo sledećim generacijama kako se živelo ovde, i u Belom Blatu“, rekao je on.

Domaćini manifestacije su članovi Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ i nekoliko civilnih organizacija, a cilj festivala jeste predstavljanje seoskog i salaškog turizma, prezentacija bogate trpeze i svega što su ovdašnji vredni žitelji pažljlivo čuvali od davnina do danas.

Pored takmičenja u pravljenju domaćih čvaraka, po prvi put je održan i Festival rakije, a posetioci su bili u prilici da probaju ili kupe čvarke, kobasice, mekike i ostale domaće proizvode.