Uređenje dvorišta: Koje biljke saditi i kako ih što lakše održavati?

Lifestyle 10. jun 202207:374 komentara
Shutterstock

Mnogima najdraže godišnje doba, proleće, vreme je kada se priroda budi i čini naša dvorišta i okućnice još lepšima. To je idealno vreme za prolećno uređenje dvorišta raznim biljkama i ukrasima. Kod uređenja okućnice postoje nekoliko stvari o kojima treba razmišljati – koje biljke saditi u vrtu, koje je najbolje vreme za sadnju cveće, kao i možete li možda iskoristiti neke stare predmete kao ukrase.

Uređenje dvorišta – koje biljke saditi?

Prilikom odabira biljaka za vrt, imate mogućnosti da birate između zaista mnogo različitih vrsta ukrasnog, lekovitog i začinskog bilja. Odabrati možete manja stabla, grmove, pa čak i neko povrće. U nastavku donosimo par biljaka i grmova koji će odlično izgledati u dvorištu. Kod svake biljke možete pročitati i kako se uzgaja, održava i kakvi uslovi joj najbolje odgovaraju.

1. Magnolija

Biljke koje možete saditi mogu biti listopadne, što znači da traju jednu godinu, obično nemaju dugo vreme cvetanja, te im u jesen listovi počinju da opadaju ili tamne. Jedna od najpoznatijih listopadnih biljaka, tačnije stabala za prolećno uređenje dvorišta je magnolija. Postoji više od 100 vrsta ove biljke, a neretko se naziva grmom ili stablom. Ima predivne ružičaste, bele i ljubičaste cvetove koji će ukrasiti svako dvorište i vrt.

Kako saditi magnoliju?

Ova biljka traži duboko tlo koje dobro čuva vlagu, a razmnožavanje se obavlja reznicama stabljike u avgustu ili povaljenicama. Ako već imate stablo koje sadite, stavite ga u pliću rupu širine oko 30 centimetara, a tlo neka bude mešavina zemlje i peska. Uz stablo stavite i drveni štap kako bi stajalo uspravno. Korenje će pustiti za oko godinu dana, a možda i već prve godine razvije cvetove.

2. Jorgovan

Višegodišnje ukrasno grmlje najčešći je odabir kod prolećnog uređenja dvorišta. Ono koje će jako lepo izgledati, ali i uveseljavati vas i prolaznike mirisom je jorgovan. Neće narasti prevelik, a divno izgleda u živicama. Jedino je važno da ih često orezujete i brinete za grm kako bi izgledao lepo. Jorgovani mogu biti u raznim bojama, kod nas se najčešće viđaju beli, ružičasti i ljubičasti.

Sorta amurski ili mađarski jorgovan ne raste previše, može podneti povećanu vlažnost i sušna vremena čak i bez zalivanja. Ako tražite manji grm, a želite jorgovane, odlučiti se možete za sortu Meyerov kompaktni jorgovan koji raste do 1,5 metara u visinu.

3. Snežne loptice ili viburnum

Jedna od najprikladnijih vrsta za živicu su snežne loptice, udikovina ili viburnum. Ovaj grm često se koristi za stvaranje zelenih ograda, a u cvatnji ulepšava svaki vrt i okućnicu. Reč je o listopadnom grmu koji može narasti u širinu do četiri metra. U proleće rastu cvetovi u obliku loptica koji uz velike listove stvaraju pravi buket na vrtu. Udikovina podnosi rast u senci i manje osunčanim područjima, a svake godine je potrebno orezivanje kako bi zadržalo formu grma. Obično nije potrebno zalivanje.

4. Spirea ili suručica

Ovaj listopadni grm stiže iz porodice ruža te može narasti do dva metra visine. Fleksibilan je i jednostavan za održavanje jer je vrlo izdržljiv, no najbolje uspeva na suncu ili laganoj senci. Dobro podnosi visoke i niske temperature i različita tla i vlažnost. Ima kraće listove i manje, šarene cvetove koji se obično pojavljuju u proleće, zavisno od sorte. Orezuje se leti, tokom zime ili u proleće, po pravilu odmah nakon što cvetovi nestanu.

5. Japanski javor

Japanski javor ili Acer Palmatum listopadna je drvenasta biljka s karakterističnim raširenim listovima. Ovaj grm zapravo je stablo niskog rasta, a nakon prolećnih biljaka, on će posebno zasijati u jesen. Ako tražite biljke za prolećno uređenje dvorišta koje će ukrašavati okućnicu i u jesen, japanski javor je odličan odabir. U jesen su mu listovi očaravajuće crveni što predivno izgleda u grmu u širini od oko dva metra. Najviše mu odgovara jutarnje sunce i popodnevni hlad i relativna vlažnost. Obično nije potrebno orezivanje.

6. Petunije

Iako je reč je o jednogodišnjoj cvetnici, predivan je ukras za prolećno uređenje dvorišta. Petunije imaju brojne vrste, a u današnje vreme sve je i veći broj hibridnih vrsti koje mogu imati nekoliko boja. Odlično su balkonsko cveće, te se mogu saditi u teglice i posude. Postoje vrste manjih ili većih cvetova, puzajuće i stajaće, ali sve se lako uzgajaju ako pratite uslove koji joj odgovaraju.

Petunija treba dobru zaštitu od vetra i najbolje uspeva na suncu ili polusenci. Najviše joj odgovara temperatura do 25°C. Potrebno ju je redovno zalivati i prihranjivati, ali i paziti da nema višak vode.

7. Božur ili Paenoia

Ova grmolika biljka daje predivne, bogate cvetove koji su odlični za prolećno uređenje dvorišta. Ukupno postoji oko 40 vrsta, a dolaze u raznim bojama. Najčešće su to razne nijanse ružičaste, ljubičaste i bele. Ovo je višegodišnja biljka s gomoljastim korenom. Uz velike cvetove ima i dugačke listove, te može narasti u popriličnu širinu. Cvetovi se pojavljuju od aprila do maja.

Tokom sadnje i cvetanja božura, potrebno im je dosta vlažnosti i drenirano tlo, a kada ocvate može podneti i duže periode suše. Dobro podnosi i rast pored puta i zagađenog vazduha, najviše voli sunce, ali ne i vetar koji može slomiti grane koje su dosta krhke. Sadi se u proleće ili jesen i ne voli druge biljke uz sebe.

8. Azaleja

Predivni beli, ružičasti ili narandžasti cvetovi azaleje odličan su način za prolećno uređenje dvorišta. Zavisno od vrste, cvatu kroz celo proleće, od aprila do oktobra. Ovaj listopadni grm može narasti do metar i po u širinu. Najviše vole blago senovito područje i bogatu zemlju, pa se mogu saditi i ispod drveća. Otporne su na niske temperature i nakon prvog cvetanja ne zahtevaju puno nege. Orezuju se nakon ispadanja cvetova. U početku nakon sadnje ih je potrebno zalivati u sušnim periodima.

Komentari

Vaš komentar