Važan razlog zbog kog bi trebalo što češće da jedemo kupus

Lifestyle 19. feb 202207:4410 komentara
Izvor: Pixabay

Mnogi ljudi pogrešno pretpostavljaju da je kupus bljutav, ali najčešće jednostavno ne znaju kako ga pripreme. Kad bolje razmislite, zapravo je jedan od glavnih sastojaka vrlo ukusnih jela, zahvaljujući svojoj hrskavoj teksturi.

“Kupus je odlično povrće zato što ima malo kalorija, a bogato je polifeonolima i antioksidansima uključujući vitamin C”, kaže nutricionistkinja Amber Pankonin dodajući da je kupus takođe bogat vlaknima što dovodi do dužeg osećaj asitosti, piše EatThis.

Ako ste dosad izbegavali kupus, možda je vreme da to promijenite. Jedan od glavnih razloga je taj što kupus može da pomogne u prevenciji određenih vrsta raka i smanji upale, a sve zato što je pun antioksidanasa.

“Antioksidansi pomažu neutralizaciji slobodnih radikala u telu koji mogu da uzrokuju oksidativni stres, a koji može da uzrokuje rak, srčane bolesti ili degeneraciju makule”, kaže Pankokin.

“Ishrana bogata povrćem poput kupusa može da pomogne u smanjenju rizika od hroničnih bolesti”, dodaje ona.

Kad se u telu nalazi previše slobodnih radikala to može da prouzrokuje oksidativni stres koji vodi ka razvoju hroničnih bolesti kod ljudi.

Kupus bi takođe mogao da bude efikasan kod prevencije raka debelog creva. Studija iz 2018. godine objavljena u časopisu „Immunity“ pokazuje da su miševi hranjeni kupusom imali pozitivni imunološki odgovor u crevima koji ih je štitio od upala i raka.

Nutricioniskinja napominje da je osim činjenice da će kupus smanjiti rizik od razvoja raka i hroničnih bolesti, kupus jeftin.

“Kao nutricionistkinja obožavam kupus ne samo zato što je hranjiv, već je vrlo povoljan, jednostavan za pripremu i dostupan svima”, navodi ona.

Komentari

Vaš komentar