Za 90 sekundi: Trik za eliminisanje 99 odsto bakterija u sunđeru za pranje suđa

Lifestyle 13. sep 202123:3717 komentara
sunđer unsplash
Izvor: Unsplash/ilustracija

Mnogi koriste sunđere za pranje suđa za čišćenje tanjira, lonaca, pribora za jelo, ali i različitih površina u domu – od ploča na šporetu, preko polica u frižideru do kuhinjskih ormarića ili sličnih mesta.

Istraživanje objavljeno u časopisu „Scientific Reports“ iz 2017. godine pokazalo je da sunđerom za pranje suđa širimo milione bakterija po domu.

Čak i kada mislite da je sunđer čist, u nemu se nalaze mnogobrojni mikroorganizmi kojima možemo ugroziti sopstveno zdravlje i zdravlje ukućana.

Studija objavljena u magazinu „Journal of Environmental Health“ otkrila je da većinu – čak 99 odsto bakterija – možemo ukloniti iz sunđera ako je stavimo u mikrotalasnu rernu na 90 sekundi punom snagom, prenosi Zadovoljna.hr.

Što treba uraditi?

1. U mikrotalasnu rernu smete da stavite samo sunđere koji ne sadrže metale.

2. Sunđer obavezno mora biti mokar. Dobro ga natopite pre stavljanja u mikrotalasnu pećnicu.

3. Stavite li mokar sunđer na 90 sekundi punom snagom uklonićete 99 odsto bakterija, uključujući i ešerihiju koli, pokazalo je istraživanje objavljeno u „Journal of Environmental Health“.

4. Pažljivo izvadite sunđer iz mikrotalasne rerne i pustite da se ohladi pre korišćenja jer će biti vrlo vruć i može izazvati opekotine.

Komentari

Vaš komentar