Zašto nije dobro crni i beli luk držati u frižideru

Lifestyle 26. maj 202122:50
Izvor: Shutterstock

Ako se na pravi način drži u frižideru, voće i povrće vam može potrajati nedeljama, ali beli i crni luk ne spadaju u povrće, već su biljke iz porodice lukova, a one ne vole hladan ambijent.

Crni luk apsorbuje više vlage u frižideru, pa se zato brže kvari. Skrob se takođe, u hladnom i vlažnom ambijentu, brže pretvara u šećer te luk počinje da truli.

Što se tiče belog luka, razlozi zbog kojih ga nije dobro držati u frižideru su nešto drugačiji: držanje belog luka u frižideru podstiče njegovo klijanje, što nije štetno niti nezdravo, ali je znak da beli luk više nije onako visokog kvaliteta kao pre.

Kako čuvati beli i crni luk

Umesto u frižideru, crni luk treba da držite u hladnom, suvom i dobro provetrenom prostoru. Vlaga ili nedostatak cirkulisanja vazduha ubrzaće proces truljenja, dok će sunce podstaći klijanje luka. Kad se pravilno čuva, luk može da traje oko 30 dana.

Povezane vesti

Beli luk treba čuvati na isti način: u hladnom, suvom i dobro provetrenom prostoru, no beli luk će u takvom ambijentu duže trajati nego crni luk, odnosno od tri do pet meseci.

Crni luk koji je očišćen, ali još uvek u komadu treba držati u frižideru i tako može da traje 10 do 14 dana. I očišćen naseckan luk takođe treba držati u frižideru, no trajaće nešto kraće, oko sedam do 10 dana.

Očišćen i očišćen naseckan beli luk može se čuvati u zamrzivaču, no potrebno ga je što čvršće zamotati ili stegnuti u kesi kako bi u njoj ostalo što manje vazduha. Beli luk možete očistiti i zdrobiti u pire s malo ulja tako da dobijete gustu pastu koju možete čuvati u zamrzivaču u hermetički zatvorenoj posudi, piše Živim.hr.

Komentari

Vaš komentar