Zbog toplotnog talasa, škola dozvolila učenicima da dolaze u kupaćim kostimima

Lifestyle 17. mar 202314:244 komentara
N1/arhiva

Zbog toplotnog udara koji je pogodio nekoliko regija Argentine, škola u gradu Rosariju donela je u najmanju ruku nesvakidašnju odluku - učenici nižih razreda mogu u školu da dolaze u kupaćem kostimu i polivaju se vodom tokom odmora, objavili su tamošnji mediji. 

Talas vrućine već dve nedelje vlada pokrajinom Buenos Ajres, kao i u nekoliko drugih pokrajina na središnjem severu Argentine, stvarajući beskrajno leto i rušeći temperaturne rekorde. Najtoplije je leto od početka merenja 1906. u Buenos Ajresu, odnosno najtoplije od 1961. godine na nivou cele zemlje.

Brojne škole su zbog vrućine prekinule nastavu prošle nedelje, jer mnoge od njih nisu opremljene klima uređajima i čekaju pad temperatura ovih dana.

Ali, škola u Rosariju, gradu 310 kilometara udaljenom od Buenos Ajresa, ne može da koristi klimatizaciju zbog niskog napona, pa je odlučila da prekine nastavu u srednjim školama.

Problem je, međutim, složeniji s decom nižih razreda osnovne škole, koja ne mogu da ostanu sama kod kuće jer im roditelji rade, pa se škola dosetila rešenja.

„Odlučili smo da učenici, koji to žele, mogu da prate nastavu u kupaćem kostimu i sandalama i da uz sebe imaju peškir i odeću za presvlaku. Odmor će provoditi u hladovini, ne na suncu, a mogu pritom da se polivaju vodom iz creva da bi se rashladili“, napisala je uprava u pismu roditeljima, a prenosi La Capital, dnevni list iz Rosarija.

Pozivamo da to sagledate sa stajališta nastave, rekla je direktorka škole Marijan Sančez.

„Nikada do sada nismo videli takvu vrućinu i škola je dužna da na to odgovori“, naglasila je i dodala da ne treba da brinu, jer će škola da pazi da se voda ne rasipa, pa će nastavnici „rashlađivati decu po grupama“.

Komentari

Vaš komentar