Želite bolju koncentraciju i pamćenje – navalite na ove namirnice

Lifestyle 30. jan 202308:52
Shutterstock

Danas lako možete nabaviti dodatke ishrani koji jačaju koncentraciju i fokus, ali može li se isto postići hranom?

Kada starimo, i naše telo prati svaku promenu. Dobra je vest da možete da povećate šanse da će vaš mozak dugo biti zdrav ako dodate ishrani namirnice koje mozak voli, piše Ordinacija.hr. Evo što uvrstiti u obroke.

Kofein ne morate da izbegavate

Nema posebne čarolije koja će vas učiniti pametnim, ali neke supstance, kao što je kofein, mogu da utiču na buđenje energije i koncentraciju. Kofein možete da pronađete u kafi, nekim čajevima, čokoladi…

Doručkujte

Planirali ste da preskočite doručak? Nemojte, jer studije pokazuju da upravo taj obrok može da pojača kratkotrajnu memoriju i fokus.

Doručku dodajte avokado i žitarice celog zrna

Svaki organ u telu zavisi od protoka krvi, pa tako i srce i mozak. Ishrana bogata žitaricama celog zrna i avokadom može da smanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i lošeg holesterola. Ove su namirnice zgodan način da pokrenete moždane ćelije. Uz to ćete u organizam uneti vlakna i vitamin E, a iako je avokado “masna” namirnica, te su masnoće zdrave.

Riba je odlična hrana za mozak

Dva puta nedeljno je dobro jesti ribu koja obiluje omega 3 masnim kiselinama, koje štite od Alchajmerove bolesti, senilne makularne degeneracije oka, osteoartritisa, bolesti vaskularnog sistema, jača kosti,a čak i mališanima pomaže da brže nauče da čitaju. Održite svoj um britkim uz prirodne masne kiseline.

Čokolada i orašasti plodovi

Orasi i orašasti plodovi su odličan izvor vitamina E koji je povezan s usporavanjem kognitivnog propadanja, a tamna čokolada sadrži druge važne antioksidanse i stimulanse kao što je kofein, a sigurno će uticati na bolju koncentraciju.

Jedite borovnice

Ovo ukusno bobičasto voće štiti mozak od oksidativnog stresa i smanjuje posledice bolesti povezanih sa starenjem, poput Alchajmerove bolesti ili senilnosti. Istraživanja pokazuju da one poboljšavaju sposobnost učenja, kao i motoričke sposobnosti.

Pripremite se za dan

Ako želite da budete koncentrisani, započnite obrok prirodnim sokom od voća, peciva od žitarica celog zrna s lososom i šoljicom kafe. A uz to je važno dobro spavati, piti puno vode, vežbati koncentraciju i opuštati se.

Komentari

Vaš komentar