Zemljotres u Zagrebu otkrio skrivenu tajnu, crkva krila pravo blago

Lifestyle 17. mar 202313:33
Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Radovi u sklopu obnove nakon potresa crkve Uznesenja Blažene device Marije otkrili su pravo blago.

„Cela crkva se nalazi na području starohrvatskog groblja, celi lokalitet nije dovoljno istražen i ne zna se dovoljno”, istakao je glavni projektant Hrvoje Zidar pa zato u priču dolaze arheolozi i istražuju što se nalazi u podnožju, piše Dnevnik.hr

Kosti datiraju i u 14. vek. Sahrane su se obavljale u drvenim kovčezima jer su pored kostiju pronađeni ekseri. Nekolicina grobova koje su pronašli imala je grubo obrađenu kamenu ploču bez ukrasa i natpisa.

”Kad smo istražili jedan od njih, pronašli smo nalaz iz 14. veka. Pronašli smo dva kostura od dva groba. Ispod drugog kamena nalazi se kosturnica puna dugih kostiju, nekoliko lobanja”, objasnila je viša kustoskinja Arheološkog muzeja i voditeljka istraživanja Maja Bunčić.

Nisu pronašli samo kosti, dodaje: ”Tu su i medalje, krstići, ali i nakit, prsten, tragovi odeće i kopčice kojima je odeća bila zakopčana”.

Predmeti su trenutno u Arheološkom muzeju u Zagrebu gde će i ostati. U planu je izložba s rezultatima istraživanja. Crkva ima značajnu vrednost, tu su zapisi stari hiljadu godina i na nju se mora paziti kao na kulturno dobro.

Nije ovo prvi put da je u zagrebačkom Stenjevcu otkriveno bogato arheološko nalazište, naime, kako je objasnila Bunčić: ”Da je ovo bogato nalazište, saznalo se u 18. veku, tada je pronađen prvi nalaz iz rimskog razdoblja, 3. vek rimskog cara Decija”.

Crkva je stradala i u zemljotresu u 19. veku, a u poslednjem je oštećena. Ipak, projektant tvrdi kako je s obzirom na to koliko je mogla stradati još dobro i prošla.

Dobro su prošli i arheolozi, barem što se tiče nalaza, a Bunčić objašnjava: ”Radimo u svim vremenskim uslovima. Trenutno se nalazimo na gradilištu, ima prašine, buke, radimo na zemlji gde ide hladnoća, vetar”.

Obnova će trajati neko vreme, a arheolozi će na ovom terenu biti otprilike tri nedelje.

Komentari

Vaš komentar