Najčešći problemi sa repom kod pasa

Ljubimci 06. avg 201916:13 > 16:18
Izvor: Shutterstock

Ukoliko je vaše razmišljanje o repu psa usmereno samo na to da izmerite koliko vam se obradovao, vreme je da shvatite da je njegov rep mnogo više o toga. I rep vašeg prijatelja može da bude pogođen nekim zdravstvenim problemima koji su krajnje neprijatni, piše Petface.

Srećom, problemi sa repom nisu svakodnevna pojava, ali nije loše znati koji su, kako ih prepoznati i šta uraditi kada se dogode. Mnogi problemi nisu nimalo jednostavni za rešavanje, piše Petface.

Ujedi pasa

Psi uglavnom uživaju u igri sa drugim psima. Međutim, jedna od igara jeste i međusobno grickanje koje se ponekad otrgne kontroli. Rep u takvim aktivnostima često može da nastrada. Povrede mogu nastati na bazi repa, ali i na bilo kom delu duž repa. Svaku ujednu ranu treba da pregleda veterirnar i da napravi procenu kakav tretman treba primeniti. Ponekad je dovoljno čišćenje rane, primena analgetika i antibiotika, međutim u zavisnosti od vrste i obima rane ponekad su potrebne i komplikovanije intervencije.

Infekcije kože

Alergijske reakcije ili sekundarne infekcije povezane sa traumama i ogrebotinama često mogu da izazovu infekcije na koži. I rep je prekriven kožom, pa se i tu javljaju reakcije. Generalno, sve infekcije kože zahtevaju dogotrajno lečenje. Ponekad su one komplikovane češanjem, lizanjem ili grickanjem repa. Postavljanje viktorijanske zaštitne kragne će donekle sprečiti lizanje i grickanje, ali psu je i dalje moguće mahanje, što može da izazove nove povrede i iritaciju kože.

Uganuće

Verovali ili ne i to je moguće. Uganuća repa se dešavaju najčešće kod pasa koji više plivaju. Rep koriste kao kormilo. Pošto se mišići zamore, mali zglobovi i ligamenti trpe veliko naprezanje pa dolazi do uganuća. Vlasnici u ovakvim situacijama primete da je rep potpuno mlitav, a pas oseća bol pri pomeranju repa. Lečenje uključuje ograničavanje pokretanja repa (vrlo teško za sprovođenje) i protivupalne lekove.

Povrede zbog mahanja repom

Kad god želi da pokaže svoje dobro raspoloženje, pas maše repom. Pri tome ne mari za prostor u kome to radi. Česte su povrede koje nastaju jer tokom mahanja udara repom u oštru ivicu nameštaja, zida ili druge čvrste predmete. Ponekad dolazi do erozije kože, pa i povrede krvnih sudova. Ukoliko se ove povrede ne saniraju pravovremeno, ponekad se mora pribeći i hirurškoj amputaciji dela repa koji je povređen.

Povrede nerava

Oštećenje nervnih vlakana u repu može nastati kao posledica traume, najčešće kod saobraćajnih nesreća. Znaci nervnih oštećenja su smanjena pokretljivost ili potpuno odsustvo pokretljivosti, kao i mlitavost repa. Ovakva stanja mogu biti uzrokovana i problemima sa diskusima u kičmi.

Nakupljanje ostataka izmeta na repu

Neke rase, kao što je mops, mogu zbog anatomije repa da imaju probleme nedovoljnog pražnjenja fecesa. Ostaci izmeta izazivaju iritacije i infekcije. Naravno, ovo nije rezervisano samo za pse sa ovakvim oblikom repa. I ostali psi, pogotovo oni sa dužom dlakom mogu imati ovaj problem. Redovno čišćenje vlažnim maramicama regije oko anusa će smanjiti rizik od razvoja infekcija. Naravno, moguće je problem rešiti i redovnim skraćivanjem dlake oko ove regije.

Lomljenje ili dislokacija

Lomljenje ili dislokacija se dešavaju prilikom udara ili zaglavljivanja repa, na primer u vratima i slično. Ovaj problem je prilično komplikovan za rešavanje jer je teško zaviti ili imobilizovati rep kako bi došlo do srastanja. Ukoliko ne dođe do zamoizlečenja (mada je posledica obično iskrivljen rep) neophodno je obaviti hirurško odstranjivanje dela koji je povređen.

Buve

Buve se često naseljavaju u bazi repa pasa. Ujedi izazivaju svrab pa se psi češu i grizu. Vrlo često do povrede kože i to predstavlja odličnu podlogu za razvoj sekundarnih bakterijskih ili gljivičnih infekcija koje se dugotrajno leče. Najbolja preventiva jeste redovna primena preparata protiv buva.

Mnogi problemi sa repom nisu lako uočljivi. Ukoliko nema prisustva krvi znaci povrede ili problema su suptilni i često gotovo neprimetni. Generalno, savet glasi: ukoliko primetite da je rep vašeg ljubimca opušten u situaciji kada pokazuje radost, čudno se kreće, savija ili stoji, odmah potražite pomoć veterinara.