Obučeni psi u Nemačkoj u 94 odsto slučajeva nanjuše osobu zaraženu koronavirusom

Ljubimci 28. jul 202010:40 > 10:46
Shutterstock

Obučeni psi sa preciznošću od 94 odsto mogu da nanjuše da li neka osoba ima koronavirus, pokazalo je istraživanje nemačkih naučnika iz Hanovera.

POVEZANE VESTI

Tim naučnika koristio je pse koji su prošli posebnu obuku u policiji. S njima su proveli sedam dana i obučavali ih da razlikuju uzorke zaraženih novim virusom i one koji nisu zaraženi.

Pri tome je korišteno 1.012 prikupljenih uzoraka pljuvačke i traheobronhijalnih uzoraka, a psi su imali zadatak da nanjuše koji od tih uzoraka su zaraženi, navodi naučni časopis „Infection disease“.

Uzorci su bili nasumično raspoređeni, pa ni naučnici ni vodiči pasa nisu znali koji uzorci su pozitivni, a koji ne.

Pokazalo se da su psi tačno nanjušili 157 pozitivnih i 792 negativna uzorka, dok nisu uspeli da pogode 33 negativna i 30 pozitivnih uzoraka.

Preneseno u statističke podatke, psi su imali 83 odsto uspeha u identifikovanju pozitivnih uzoraka i 96 odsto uspeha u identifikovanju negativnih uzoraka, što daje ukupni prosek identifikovanja pozitivnih i negativnih uzoraka od visokih 94 odsto.

„Rezultati su veoma uzbudljivi. Napravili smo čvrst temelj za buduće studije i istraživanja onoga što psi mogu da nanjuše, kao i za procene mogu li se psi koristiti za otkrivanje različitih stanja bolesti i kliničkih fenotipa“, navode nemački naučnici.

Sve o koronavirusu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.