Danas je Međunarodni dan pasa

Ljubimci 26. avg 202014:09 > 14:46
Izvor: Shutterstock

Još od 2004. godine, 26. avgust se obeležava kao Dan pasa. Ideju je dala aktivistkinja Kolin Pejdž koja je htela da skrene pažnju na brigu o psima, kao našim najvernijim prijateljima i izuzetno dragocenim životinjama.

Oni su sa nama 15.000 ili čak prema nekim tvrdnjama 30.000 godina. Toliko dobro su se adaptirali i toliko nas vole da je na tu čistu, bezrezervnu i do smrti postojanu ljubav teško ostati imun. Mnogo je onih koji ne veruju ljudima, ali veruju psima, piše portal Petface.

S obzirom na to da je cilj ovog dana jačanje svesti kod građana o važnosti zaštite naših ljubimaca i onih koji to još nisu, kao i podsticaj bolje brige o psima, naročito o onima koji su napušteni i žive na ulici, osvrćemo se na brojna dešavanja poslednjih godina.

Da li je u redu da budu vezani, napuštani, prepušteni sami sebi? Da li je ispravno da se tuku, maltretiraju, zanemaruju? Ta divna bića koja nemaju nikoga osim nas? Možda i nismo zaslužili da nas toliko vole i da nam se bezrezervno daju, ali oni jesu.

Spomenućemo i tvrdnje brojnih psihologa koji kažu da nema boljeg leka za nečije zdravlje od kućnih ljubimaca! Naravno da nema. Njihove tople šape, radoznalo mahanje repom, njihova blizina… Sve to nam daje snage da istrajnije krenemo u svu frku svakodnevnog života.

Dan pasa, ali i svaki drugi dan u godini treba da nas podseti koliko treba da poštujemo njihovu ljubav, vernost i sve što rade za nas iz dana u dan. A danas, kada završite sve obaveze, provedite kvalitetno vreme sa vašim ljubimcem. Ugodite mu u svemu. Ukoliko još uvek nemate psa, razmislite o tome da udomite jednog. Ulepšaćete život i sebi i njemu. Srećan nam svima svetski dan pasa, prenosi Petface.