FDA odobrila lek protiv osteoartritisa za starije mačke

Ljubimci 17. jan 202216:13
Pixabay

Dobre vesti za starije mačke koje pate od osteoartritisa, američke zdravstvene vlasti su odobrile novi lek čija je svrha da im smanji bolove.

Radi se o terapiji monoklonskim antitelima, načinu lečenja koji je dobio na značaju od početka pandemije kovida-19 jer doprinosi smanjenju rizika od razvoja težeg oblika bolesti.

Povezane vesti

Ali vest je zapravo da su u SAD prvi put sintetička antitela odobrena za lečenje životinja.

„Napredak u veterinarskoj medicini ključan je za produženje života mnogih životinja, uključujući i mačke“, objavio je Stiven Solomon, direktor veterinarskog odeljenja Američke uprave za hranu i lekove (FDA).

Novi lek daje se jedanput mesečno injektiranjem pod kožu, a doziranje zavisi od težine mačke.

Osteoartritis je bolest koja zahvata zglobove, s godinama se hrskavica koja omogućava klizanje dve kosti istroši, a to prouzrokuje trenje koje je izvor bola.

Novi lek, Solensia, veže se na protein nazvan NGF koji deluje na bol i sprečava da signal bola stigne do mozga.

U kliničkim ispitivanjima istraživači su zamolili vlasnike mačaka da opišu ponašanje svojih ljubimaca. Na primer, da li mačka skače po naeeštaju jednako živahno kao pre? Obavlja li umivanje jednako često kao ranije?

Zatim su uporedili ponašanje životinja pre i posle uzimanja leka. Veterinari i vlasnici kažu da su uočili tek blage nuspojave, poput povraćanja ili dijareje, ali zbog toga nije bilo potrebno prekinuti terapiju.

Komentari

Vaš komentar