Hrana koju ne bi trebalo da dajete svom psu

Ljubimci 19. dec 202121:123 komentara
Pixabay.com

Molećivom pogledu psa teško je odoleti, a kad nešto poželi da jede, redovno će zuriti u svoje vlasnike. Ipak, postoji hrana koju naši četveronožni prijatelji nikada ne bi smeli da okuse.

Masno meso

Masna šunka, kobasice i pečenje zabranjeni su za pse. Veterinar Tim Montgomeri kaže za Daily Mail da psi teško vare namirnice s visokim nivoom masnoća i mogu dovesti do komplikacija.

“Svaka hrana koja sadrži puno masti može da uzrokike želudačne smetnje i u teškim slučajevima pankreatitis”, pojasnio je Montgomeri.

Psu slobodno ponudite nemasne komade piletine ili ćuretine.

Beli i crni luk

Kada je u pitanju začinjavanje hrane, crni i beli luk su neizostavni i sastojci su većine jela. No, beli i crni luk sadrže hemikalije koje bi mogle da naštete psima. Obe namirnice sadrže tiosulfat koji je otrovan za pse. Tiosulfat napada njihova crvena krvna zrnca i može da uzrokuje anemiju ako ga jedu u prevelikim količinama.

Kolači sa suvim grožđem

Mnogi u praznične kolače dodaju suvo grožđe, ali ono za neke pse može da bude kobno. Posebno je zastrašujuće što simptomi trovanja mogu da postati uočljivi tek nakon par dana, a tada je uglavnom prekasno da pomognete svom ljubimcu, tvrdi Montgomeri.

“Nije potpuno jasno zašto nekim psima grožđe i suvo grožđe ne škode, a drugima škode, pa je važno da ovo upozorenje shvatite ozbiljno”, poručio je, prenosi Index.hr.

Komentari

Vaš komentar