Istraživači prebrojali koliko mačaka živi u Vašingtonu

Ljubimci 26. okt 202111:513 komentara
Mačke
Izvor: Pixabay

Kad joj prednje šape dotaknu tlo, brkato stvorenje naglo pogleda gore, a kamera klikne i zabeleži prizor. Reč je o mačkama, a mesto snimanja nije neka udaljena divljina nego prestolnica Sjedinjenih Država. 

Fotografije su nastale u sklopu programa pod nazivom DC Cat Count. Reč je o trogodišnjim naporima aktivista koji se bore za dobrobit životinja, kao i naučnika da popišu svaku mačku u Vašingtonu.

Organizatori kažu da studija pruža adekvatnu procenu veličine gradske mačje populacije.

Ustanovljeno je da u Vašingtonu živi oko 200.000 mačaka, od kojih otprilike polovina odlazi isključivo na one kućne. Drugi deo čine mačke koje imaju ograničen ili nikakav pristup spoljnim prostorima i mačke lutalice, kaže Tajler Flokhart, biolog koji vodi projekat.

„Mislim da ne postoji neki drugi divlji sisavac ili mesožder, koji u takvoj gustini živi blizu ljudi“, kazao je, misleći na mačke u urbanom okruženju. „Zaista je zanimljivo da imamo toliko mnogo mačaka na tako maloj lokaciji“.

Istraživači su za ovaj popis razgovarali s reprezentativnim uzorkom stanovnika, analizirali podatke iz utočišta za životinje, kretali se posebnim rutama u potrazi za mačkama i postavili kamere na više od 1.500 lokacija.

„To je verojatno najpodrobnija analiza mačaka u bilo kojemu svetskom gradu“, rekao je Flokhart.

Njihove kamere su snimile i brojne druge životinje poput veverica, rakuna, lisica, jelena pa čak i jednog risa.

„Velika je raznolikost divljeg života u našem gradu“, kaže Flokhart. „Često gradovima smatramo mesta u kojima žive samo ljudi, međutim susrećemo brojne vrste divljih životinja – od glodara do velikih predatora“.

Komentari

Vaš komentar