Južna Koreja testira i kućne ljubimce na koronavirus

Ljubimci 09. feb 202112:461 komentar
LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Mačke i psi, koji su kućni ljubimci, od sada će se testirati na koronavirus u Južnoj Koreji ako pokažu simptome, najavile su vlasti u Seulu.

Odluka stiže par nedelja nakon što je zemlja potvrdila prvi kovid-19 slučaj među životinjama, tačnije kod jedne mačke, prenosi BBC.

Samo oni kućni ljubimci koji pokažu simptome, kao što su otežano disanje ili visoka temperatura nakon što su bili izloženi ljudskim prenositeljima virusa, će biti testirani, pojašnjeno je.

Ukoliko je test pozitivan, kućni ljubimac će morati u kućni karantin.

Što se kućnih ljubimaca tiče, nije neophodno da se šalju u izolacijske prostorije budući da do sada nije dokazano da životinje prenose virus na ljude, kazala je Park Ju-mi, službenica za kontrolu bolesti, obraćajući se medijima putem onlajn pres-konferencije.

Ali, ukoliko su kućni ljubimci hospitalizovani usled obolevanja ili su prestari ili prebolesni da bi se vlasnici brinuli o njima, onda će biti primljeni u prostorije za karantin koje održava gradska vlast.

U Južnoj Koreji je pravilo da pacijenti kojima nije potrebna standardna hospitalizacija budu smešteni u karantinske prostorije.

Kako je navela Park, građani bi trebalo da održavaju distancu od najmanje dva metra od drugih ljubimaca i drugih osoba prilikom izlaska u šetnju.

Ranije ovog meseca prijavljen je slučaj zaraze koronavirusom kod mačke u verskom kompleksu u jugoistočnom gradu Jinju.

Zdravstveni službenici veruju kako je virus prenesen sa majke i ćerke koje su boravile u istim prostorijama, a kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Eksperti tvrde da je vrlo malo verovatno da bi mačka ili pas mogli da prenesu virus na ljude, iako je jedno istraživanje pokazalo kako mačka može da prenese virus na drugu mačku.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar