Nakon početka epidemije, građani Južne Koreje troše više novca na ljubimce

Ljubimci 25. feb 202122:40 > 22:43
Izvor: Screenshot/ Reuters/ CCTV

Početkom februara u jednom verskom objektu u gradu Jinđu na jugu Južne Koreje pronađeno je zaraženo mače. Nakon toga, vlasnici pasa i mačaka mogu testirati svoje ljubimce ukoliko imaju neke od simptoma virusa. Nakon te odluke, građani Južne Koreje počeli su da troše mnogo više novca za zdravlje svojih kućnih ljubimaca.

„Nikada nisam pomišljao da ću kupovati neke od ovih peroizvoda ikada. Međutim, sada kada gotovo svi moji prijatelji pričaju o dezinfekcionim sredstvima za pse i mačke i ja sam odlučio da naručim i to u velikim količinama“, kaže jedan vlasnik kućnih ljubimaca.

Prema najnovijim podacima, prodaja u pet šopovima udvrostručena je u odnosu na isti period prethodne godine. Na primer, na sajmu opreme za kućne ljubimce fokus je najviše bio na dezinfekcijskim sredstvima, dok je do skoro to uglavnom bila hrana. Vlasnici ovih biznisa došli su i na nove ideje, poput kreiranja nameštaja i igračaka za ljubimce koji će pomoći da se oni adaptiraju uslovima karantina, kada se malo kreću sa svojim vlasnicima.

„I životinjama je potreban njihova privatnost i prostor, kako bi mogli da se kreću okolio i da se igraju. Naši proizvodi omogućavaju ljubimcu da se igra, trči i živi zdravije iako je zatvoren“, naveo je jedan od vlasnika firme koji se bavi ovim proizvodima.

Osnovana su i savetovališta za lečenje ljubimaca kao i usluge dezinfekcije.

Više od 20 odsto ukupne populacije Južne Koreje čine vlasnici kućnih ljubimaca, sa prosećnim mesečnim troškom od 155 dolara.

Stručnjaci su pre ovih sazanja, saopštili da je malo verovatno da životinje mogu da prenesu virus ljudima, iako su dosadašnja istraživanja pokazala da mačke mogu da budu nosioci Kovida-19.

Izvor: Reuters/ CCTV

Komentari

Vaš komentar