Radosavljević: Dobro razmislite pre kupovine životinje kao novogodišnjeg poklona

Ljubimci 26. dec 202217:384 komentara

Sanja Radosavljević iz organizacije "Animal Rescue" upozorila je sve one koji planiraju da kupe neku životinju kao novogodišnji poklon da dobro razmisle pre nego što to učine, jer se često dešava da ta vrsta poklona završi napuštena na ulici posle određenog vremena. Zbog toga, širom sveta, odgovorne organizacije i azili u ovom periodu ne udomljavaju životinje i tako skreću pažnju na to da životinje nisu igračke. "Najlakše je uzeti ljubimca, ali ta životinja zahteva posvećenost", poručila je sagovornica N1.

Kao posledicu nemarnog ophođenja prema životinjama, došli smo do situacije u kojoj su ulice prepune napuštenih životinja, kao i azili za životinje.

Pročitajte još

„Postoji veće interesovanje za životinjama kada su praznici u pitanju. Imali smo nekoliko puta situaciju da nas ljudi zovu i da žele baš za poklon životinju. Mi u toku novogodišnjih praznika ne radimo udomljovanje životinja, ali kada neko želi nekome da pokloni životinju, važno je da li ta osoba adekvatno može da se brine o toj životinji. Da li ima dovoljno finansijskih sredstava, da li ima dovoljno vremena da se posveti i da li uopšte želi da ima životinju“, navodi Radosavljević.

Naglašava da je u pitanju živo biće i da je slično situaciji kao kada u porodicu stiže dete.

„Životinja, pogotovo u gradovima, gde smo u stanovima, i gde nemamo dvorišta, ukoliko nemate vremena da šetate životinju, postaće frustrirana. Ako se pas ne šeta onoliko koliko njemu treba, počeće da grize nameštaj, da trči po stanu i postaće nemiran. A to je samo frustracija, jer pas ne dobija ono što njemu treba“, rekla je Radosavljević.

Upozorava da sve te stvari moraju da se uzmu u obzir pre nego što se donese odluka o uzimanju životinje.

„Postoji razlika između rasa pasa, kao i između pasa i mačke“, konstatuje gošća N1.

Ona je istakla da građani pre svega moraju da sagledaju svoje mogućnosti i potrebe životinja, pre uzimanja životinja.

Apeluje na građane da udomljavaju životinje, i dodaje da na ulicama širom zemlje ima previše napuštenih životinja.

„Te životinje se tu nisu stvorile niotkuda, zapšravo smo problem napravili mi ljudi“, naglasila je Radosavljević.

Kaže da je najdrastičlnija situacija sa napuštenim kunićima.

„Roditelji i rođaci kupe deci male slatke kuniće, i onda taman kada oni malo porastu i dođe vreme godišnjih odmora, tu nastaje problem. Nećete verovati koliko imamo poziva da su građani našli napuštene kuniće u parku. To je baš učestao problem“, kazala je Radosavljević.

Komentari

Vaš komentar