Udruženje traži zatvorske kazne za one koji napuste životinje u Hrvatskoj

Ljubimci 22. nov 202115:50 > 15:529 komentara
pas, koker španijel
Izvor: Pixabay

Udruženje Prijatelji životinja ovog meseca pokrenulo je peticiju sa zahtevom da se čin napuštanja životinja tretira kao krivično delo i sankcioniše zatvorskom kaznom, a za nedelju dana potpisalo ju je više od 10.000 građana, saopštilo je u ponedeljak to udruženje.

Prijatelji životinja traže da se izmenama Krivičnog zakona ujedno povećaju kazne za krivična dela ubijanja ili mučenja životinja.

“Za samo nedelju dana više od 10.000 građana potpisalo je peticiju i time poručilo da im je dosta nesankcionisanja neodgovornosti pojedinaca i neadekvatnog kažnjavanja zlostavljača životinja”, zadovoljni su u udruženju i pozivaju sve, koji još nisu, da potpišu peticiju na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Napominju da se napuštanje životinja trenutno sankcioniše tek kao prekršaj, što smatraju potpuno nelogičnim i neprihvatljivim.

“Napuštanje životinja poseban je i izuzetno okrutan oblik zlostavljanja životinja, što ima loše posledice ne samo za napuštene životinje nego i za društvo. Onaj ko napusti životinju je zlostavljač jer napuštanjem svesno i bezobzirno izlaže životinju strahu, patnji, gladi, žeđi, vrućini i hladnoći, zaraznim bolestima, ranjavanju ili smrti od vozila”, poručuju Prijatelji životinja.

Ističu da osim opasnosti za samu životinju, lutajući pas, mačka, krava, konj ili druga napuštena životinja na putu može izazvati saobraćajne nesreće koje se mogu završiti tragično.

Ukazuju i da je svaka napuštena životinja finansijski teret za gradove i opštine koji su dužni podmirivati troškove njihovog zbrinjavanja, kao i moguću materijalnu štetu koja nastane zbog njihovog lutanja i traženja hrane.

Navode i da značajan broj napuštenih životinja zbrinjavaju udruženja za zaštitu životinja, koje su uvek na prvoj liniji spasavanja napuštenih i zlostavljanih životinja i svakodnevno svedoče njihovim bezbrojnim strašnim sudbinama kada su napuštene ili zlostavljane.

Policija i DORH po prijavama trebaju reagirati prema Kaznenom zakonu

“Smatramo, a s nama se slaže velik broj građana koji potpisuju i dijele peticiju, da za kažnjavanje napuštanja životinja i bolju provedbu zakona treba biti nadležna policija, kojoj prijave i pristižu i koja treba moći djelovati prema Kaznenom zakonu, kao i državno odvjetništvo. Nužno je i povećanje kazni za kaznena djela ubijanja ili mučenja životinja”, naglašavaju iz udruge.

Upozoravaju kako, sve dok se počinitelji ne počnu sustavno i dosljedno kažnjavati te dok ne budu kažnjavani zatvorskom kaznom, neće biti pomaka u zaštiti životinja.

“Napuštanje svjesnog bića ne može biti prekršaj, kao što je sada slučaj, već se radi o činu koji ima sve elemente kaznenog djela. Stoga je nužno takvo postupanje regulirati Kaznenim zakonom i njegovom dosljednom primjenom utjecati na smanjenje slučajeve napuštanja i zlostavljanja životinja”, poručuju Prijatelji životinja.

Komentari

Vaš komentar