Vlasti u Hong Kongu ubijaju 2.000 malih životinja pozitivnih na koronavirus

Ljubimci 18. jan 202212:557 komentara
REUTERS/Tyrone Siu

Vlasti Hong Konga saopštile su da će uništiti oko 2.000 malih životinja, uključujući hrčke, nakon što je nekoliko glodara pozitivno testirano na virus korona u prodavnici kućnih ljubimaca u kojoj je radio prodavac zaražen delta sojem virusa, javlja danas AP.

Grad će zaustaviti prodaju hrčaka i uvoz malih sisara, kažu zvaničnici iz Odeljenja za poljoprivredu, ribarstvo i zaštitu.

„Ako posedujete hrčka, trebalo bi da držite svoje hrčke kod kuće, nemojte ih izvoditi“, rekao je direktor odeljenja Leung Siu-fai na konferenciji za novinare napominjući da svi vlasnici kućnih ljubimaca treba da poštuju ličnu higijenu, ne ljube ljubimce, a nakon što su bili u kontaktu sa njima i njihovom hranom, trebalo bi da operu ruke.

Iako su vlasti priznale da nema dokaza da kućni ljubimci mogu preneti virus korona na ljude, kao mera predostrožnosti, kupci koji su kupili hrčke u pogođenoj radnji posle 7. januara biće praćeni i podvrgnuti obaveznom karantinu, a svoje hrčke moraju predati vlastima da ih uguše.

Kupci koji su kupili hrčke u Hong Kongu od 22. decembra takođe će biti podvrgnuti obaveznom testiranju i apeluje se da ne ulaze u zajednicu, dok njihovi testovi ne budu negativni, a ukoliko su njihovi hrčci pozitivni, biće podvrgnuti karantinu.

Odvojeno, policija Hong Konga uhapsila je dve bivše stjuardese koje su stigle iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) 24. i 25. decembra, jer su navodno napustile svoje domove kada je trebalo da budu u izolaciji zbog mogućih infekcija kovidom, što je kasnije potvrđeno.

Iako se ne navodi ime njihovog poslodavca, hapšenja su usledila nakon što je vodeći prevoznik Cathai Pacific rekao da je otpustio dva člana posade zbog kršenja protokola o virusu korona, koji su kasnije bili pozitivni na omikron soj.

Stjuardese su puštene uz kauciju i njihov slučaj će biti saslušan na sudu 9. februara, a ukoliko budu osuđene za kršenje protivepidemijskih propisa, mogle bi se suočiti sa zatvorom do 6 meseci i novčanom kaznom do 5.000 hongkonških dolara, odnosno 642 dolara.

Komentari

Vaš komentar