„Zastrašivanje“ vlasnika ljubimaca na Lionu, kako pomoći u slučaju trovanja

Ljubimci 23. feb 202210:51 > 10:5329 komentara

U Bulevaru kralja Aleksandra, kod broja 205, neko je u prolazu kod zgrade, posuo supstancu koja bi, kako je naveo, mogla da bude opasna po kućne ljubimce. Dragana Bojić iz udruženja Animal Rescue Serbia kaže za N1 da, nažalost, sve više ima takvih objava na internetu i savetuje vlasnike kako mogu da pomognu ljubimcima ukoliko pojedu otrov. Ističe da postoje i sredstva koja nisu otrovna, a ubijaju miris, te misli da je ovo urađeno da se zastraše ljudi.

U Bulevaru kralja Aleksandra, kod broja 205, neko je u prolazu kod zgrade, posuo supstancu koja bi, kako je naveo, mogla da bude opasna po kućne ljubimce. Uz to, zalepljeni su i posteri upozorenja. Prema rečima reportera N1, supstanca je bila plave boje, a podsećala je na sitne granule.

Ispred zgrade je postavljen i oglas, odnosno upozorenje vlasnicima kućnih ljubimaca.

Dragana Bojić iz udruženja Animal Rescue Serbia kaže za N1 da, nažalost, sve više ima takvih objava na internetu.

„Zovu ljudi na dispečerski broj, pitaju šta mogu da urade. To je krivično delo, smatra se postavljanje otrvoa, javlja se policiji odmah, može i dete i pas da se otruje na taj način. Ne smeju građani sami da sklanjaju to“, kaže ona.

Ističe da postoje i sredstva koja nisu otrovna, a ubijaju miris, te misli da je ovo urađeno da se zastraše ljudi.

„Prijavljuje se policiji, oni dalje znaju koga treba zvati, građani ne smeju da uklanjaju, jer ne znaju šta je to. Ovo je uklonjeno, ne znam da li je policija izlazila, ali trebalo je. Oni po službenoj dužnosti moraju da izađu da vide o čemu se radi. To bi moglo biti svašta, jer ja ne znam ni za jedno dezinfekciono sredstvo koje je u granulama, ako je u granulama, to je neki koncentrat koji se razblažuje dalje, bez ispitivanja ne može da se zna“, kaže ona.

Vlasnicima pasa je dala savet da uvek uz sebe imaju troprocentni hidrogen.

„On će psu da izazove povraćanje, može i aktivni ugalj, to je samo trenutna prva pomoć, najvažnije je posle toga zvati veterinara. Ako je nešto pojeo, hidrogen izaziva povraćanje, kao i kod ljudi, to je prva pomoć da ne uđe još više supstanci u telo“, rekla je.

Prema njenim rečima, običan građanin ne može da izvrši uklanjanje supstance, već moraju službe.

„To se posebno uklanja, ne može samo rukavicom, mora da se očisti i skloni otrov. Nikad ne treba sam uklanjati“, rekla je Bojić.

Komentari

Vaš komentar