Čovek koji je oživeo Nisan pokušaće da spasi i Micubiši

Auto 20. okt 201613:02 > 13:08
Tanjug / AP, Shizuo Kambayashi

Karlos Gosn koji je na čelu japanske kompanije Nisan Motor i francuske Reno, postaće i predsednik Micubiši Motorsa da bi pokušao da obnovi poverenje u tu problematičnu kompaniju kojoj je prevara s potrošnjom goriva razorila ugled.

Gosn koji je oživeo Nisan, vrativši ga sa ivice bankrota početkom 2000-ih godina kada je ta firma ušla u savezništvo s Renoom, izjavio je da očekuje da će biti teško povratiti uništenu reputaciju Micubišija, ali da smatra da je to moguće uz „teške odluke“.

Gosn, Francuz poreklom iz Libana, a rođen u Brazilu, ranije je opisao Nisanovu kupovinu 34 odsto udela u Micubiši Motorsu za 237 milijardi jena (2,3 milijarde dolara) kao prodaju „budzašto“. Time je Nisan postao najveći akcionar u Micubišiju koji je sada deo saveza Nisan-Reno.

Nisan je pristao da preuzme odgovornost za Micubiši koji je aprila ove godine priznao da je varao s odnosom potrošnje goriva i pređene kilometraže svojih modela u Japanu.

Dve japanske auto-kompanije planiraju da zadrže zasebne identitete, marke i prodaju.

U sredu, Micubiši je revidirao prognozu profita za tekuću fiskalnu godinu najvivši neto gubitak od 240 milijardi jena (2,3 milijardi dolara).

Ugled Micubišija je opao, najpre, pre petnaestak godina kada je otkrivo da je decenijama sistematski prikrivao kvarove svojih automobila.