Češka ostaje dom "škode"

Auto 06. okt 201711:41 > 11:44
Pixabay

Šef Folksvagenove fabrike automobila Škoda auto iz Mlade Boleslave, Bernhard Mejer poslao je pismo zaposlenima u kome naglašava da proizvodnja ostaje i dalje na prvom mestu u Češkoj, a da bi prebacivanje u neke druge fabrike koncerna dolazilo u obzir samo u slučaju da se povremeno rešavaju problemi prevelike potražnje.

„Češka i dalje ostaje dom ‘škode. Češke fabrike i pogoni jesu i ostaće na prvom mestu. Potražnja je, međutim, tako velika da moramo da proverimo i druge mogućnosti proširenja naših kapaciteta. U ovom slučaju radilo bi se samo o pokrivanju zagušenja proizvodnje“, napisao je šef Škode u pismu u koje je imala uvid češka agencija ČTK.

Šef Škode nastojao je na taj način da umiri velike bojazni i uznemirenje koje je izazvala vest agencije Rojters da matični koncern Folksvagen namerava da prenese proizvodnju „škode superb“ u Nemačku u tamošnje fabrike čiji kapaciteti nisu popunjeni kao u češkim pogonima, a takodje da spreči da Škodini modeli budu suvše velika konkurencija ostalim modelima koncerna.

„Oni žele da obezbede popunjenost kapaciteta nemačkih fabrika. Ne ide im ‘pasat’ a vide da se ‘superb’ prodaje dobro pa bi hteli da ga uzmu“, kazao je šef sindikata u Škodi Jaroslav Povšik i procenio da bi u tom slučaju u češkoj fabrici u Kvasinama koja proizvodi „superb“ bilo ugroženo 2.000 radnih mesta.

Povšik je u ime sindikata zapretio da će ;češki ;radnici prestati da rade prekovremeno ;ako koncern zaista odluči da seli proizvodnju nekog od čeških modela u Nemačku i natera Škodu da plaće veće iznose ;za delove iz zajedničke platforme koncerna koje ugradjuje u vozila.

„Neki naši radnici imaju slobodan tek svaki trinaesti vikend. Nećemo da radimo na tom modelu da nam posle oni kažu vi zaradjujete, konkurencija ste nam. Radije ću ostaviti ljudima slobodne vikende a ljudi će mi aplaudirati“, kazao je ;Povšik za današnje Hospodaržske novini.

Škoda Auto iz Mlade Boleslave udvostručila je u poslednje tri godine operativnu dobit na 1,2 milijarde evra za prošlu godinu a marže su porasle za 8,7 odsto, što je Škodu plasiralo na drugo mesto po profitabilnosti u koncernu.

Porodični spor u koncernu izbio je inače u trenutku kada se sindikati Škode spremaju da traže visoke povišice, inspirisani nedavnim štrajkom Folksvagenovih radnika u Bratislavi koji su se izborili za povišice plata od 14 odsto od naredne godine.

Prema procenama ekonomista čak i da se proizvodnja naslednika profitabilnog modela „superb“ preseli u Nemačku u Škodi ne bi bilo otpuštanja, jer fabrika ionako ima problem da nadje dovoljno radnika i optuštanja bi eventualno mogla da pogode samo deo stranih radnika na lizing preko agencija a ne stalno zaposlene u Škodi.

Bivši šef Škode Vratislav Kulhanek izjavio je da sadašnji spor nije ništa novo i da je i ranije Folksvagen vodio računa da konkurencija škodinih modela ostalim grupama koncerna ne postane suviše velika.

„Malo ko će, medjutim, ubiti kokošku koja nosi zlatna jaja. Posebno Folksvagen kome su u ovom trenutku potrebne pare“, kazao je Kulhanek sinoć češkoj televiziji ČT.

Češki premijer Bohuslav Sobotka, povodom uznemirujućih vesti da bi Škoda mogla da ostane bez dela proizvodnje, sastaće se naredne sedmice sa upravom Škode i predstavnicima sindikata.