Nova zaštita automobila od krađe – obezbeđenje za ključ

Auto 26. apr 201817:16 > 17:19
Shutterstock

Kradljivci automobila do sada su uspešno nalazili načine da onesposobe sisteme za obezbeđenje vozila. U potrazi za idealnim sigurnosnim sistemom, dvojica Poljaka su, koristeći najnoviju tehnologiju, napravila zaštitu, koja se ne oslanja na sprave u samom automobilu. Nazvali su je zaštita ključa. Pogledajte kako funkcioniše.

Kada su lopovi pokušali da ukradu auto Bartlomeja Vlodarčika, kopiranjem signala koji emituje ključ od njegovog automobila, to ga je podstaklo da razmišlja o rešenju kojim bi zaštitio ne vozilo, nego sam ključ.

Većina modernih automobila otključava se tako što se blizu vozila, sa ključa emituje određena frekvnecija. I kradljivci su se prilagodili tehnološkom razvoju pa koriste specijni prijemnik, kojim skidaju tu frekvenciju.

„Lopov, obično noću dolazi do zgrade gde vlasnik živi i drži ključeve od automobila. Pomoću specijalnih prijemnika snima frekvenciju koju ključ od automobila stalno emituje, kroz prozor ili ulazna vrata, šalje taj signal drugom lopovu, koji je pored samog vozila. Taj kradljivac, koristeći samo frekvenciju, ulazi u automobil, pali ga i odlazi“, rekao je Vlodarčik.

Izum dvojice Poljaka iz mesta Sosnovjec mogao bi da reši taj bezbednosni problem. Mala sprava, instalira se na bateriju ključeva od automobila, i omogućava vlasniku da blokira signal.

„Inovativnost ovog rešenja je u tome što je u vidu klipa koji se stavlja na bateriju. Mikroprocesor i senzor za pokret koji su deo sprave, automatski prepoznaju da li je ključ u automobilu ili van njega, prepoznaju nameru korisnika i na osnovu toga blokiraju auto“, dodaje on.

Tvorci nove zaštite kažu da su se ostale kompanije u ovoj oblasti fokusirale na sprave u samom vozilu. Niko nije probao da zaštiti sam ključ, koji je najranjiviji i zapravo je, kako navode, najveća rupa u bezbednosti automobila. Ističu da je kopiranje signala ključa od automobila trenutno najjednostavniji način za krađu vozila.

Prvi korisnici zadovoljni su novim rešenjem za zaštitu automobila od krađe.

„Zaštita je odlična, sada sam bezbrižan. Sprava nije glomazna, mislim da je pun pogodak“, rekao je Adam Kramarc, klijent.

Sprava za zaštitu ključa automobila već je prošla potrebne testove, u prodaji je i može se kupiti za 120 evra.